Znanstvenici o čudnim svjetlima u svemiru: Moglo bi se raditi o vanzemaljcima

ZNANSTVENICI istražuju čudna treperava svjetla koja su uočili među zvijezdama kako bi, između ostalog, vidjeli radi li se kojim slučajem o međuzvjezdanim komunikacijskim laserima ili izvanzemaljskim strukturama.

Naime, određeni broj objekata pojavljuje se ili nestaje u svemiru te zbunjuje znanstvenike koji pokušavaju razumjeti o čemu se tu radi, piše The Independent.

Astronomi smatraju da se najvjerojatnije radi o “prirodnim, pomalo ekstremnim astrofizičkim izvorima svjetlosti”, no još trebaju pronaći objašnjenje za stotinjak takvih pojava.

“Postojanje tehnološki napredne civilizacije“

“Implikacije pronalaska takvih objekata protežu se od tradicionalne astrofizike do traženja dokaza o postojanju tehnološki naprednih civilizacija”, pišu autori u novom istraživanju naziva The Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations Project. I. USNO Objects Missing in Modern Sky Surveys and Follow-up Observations of a “Missing Star” koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal.

Astrofizičari su tijekom studije promatrali javno dostupne snimke neba koje datiraju još od pedesetih godina prošlog stoljeća, poput starih vojnih kataloga. Usporedili su ta povijesna promatranja s modernim kartama neba tražeći zanimljive fizičke pokazatelje, poput zvijezda za koje se čini da su nestale iz Mliječne staze.

“Pronalazak zvijezde koja je odjednom nestala ili one koja se odjednom stvorila bio bi uistinu nevjerojatno otkriće i uključivao bi do sada neistraženi aspekt astrofizike”, izjavila je astrofizičarka Beatriz Villarroel sa Sveučilište u Stockholmu i Kanarskog instituta za astrofiziku.

Kako se ponašaju umiruće zvijezde

Naime, umiruće zvijezde obično se vrlo sporo mijenjaju u bijelog patuljka ili umru naglo u velikoj eksploziji, odnosno supernovi. Ako zvijezda samo odjednom nestane, to bi onda značilo nešto drugo: ili za sada nepoznatu prirodnu astrofizičku pojavu ili izvanzemaljsku aktivnost.

Jedino poznato prirodno objašnjenje za takav nagli nestanak zvijezde bile bi “neuspjele supernove”, za koje se teoretski smatra da se mogu dogoditi kada se vrlo masivna zvijezda uruši u crnu rupu, zbog čega ne bi došlo do eksplozije. No takve su pojave vrlo rijetke.

Moguća izvanzemaljska objašnjenja uključuju lasere kojima se komunicira između zvijezda ili Dysonovih sfera; struktura koje bi izvanzemaljske civilizacije mogle izgraditi oko zvijezde kako bi koristile njenu energiju. Iako su obje teorije hipotetski moguće, do sada ni za jednu nema pouzdanog dokaza.

Našli 100 varijabilnih objekata

Znanstvenici su tijekom istraživanja već pregledali 15 posto mogućih kandidata i pronašli oko 100 takvih varijabilnih objekata. Neki od njih su se ponašali vrlo dramatično, odnosno vrlo brzo postajali nekoliko tisuća puta sjajniji.

“Iznimno smo uzbuđeni zbog praćenja tih 100 objekata”, rekla je Beatriz Villarroel.

Astrofizičari se sada nadaju da će uspjeti pokrenuti novi projekt, koji će uključivati i korištenje umjetne inteligencije, kako bi analizirali preostalih 150.000 kandidata.