Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Znaju li Olga i Tamara nešto što Vučić ne zna? Oktroirana prva dama Ukrajine stigla u Beograd

Must Read

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je u nedjelju u Beograd, u prvi posjet nekog visokog ukrajinskog dužnosnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može iščitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njezinog tradicionalnog saveznika.

Uz svoju srpsku kolegicu Tamaru Vučić i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, koji je također na svom prvom posjetu Beogradu, Zelenska je obišla grad i srednjovjekovnu tvrđavu Kalemegdan, prenosi novinska agencija Tanjug.

Zbog tradicionalnih povijesnih, vjerskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment.

Srpski populistički predsjednik Aleksandar Vučić pokušava postići ravnotežu između zemljine kandidature za EU članstvo i veza s Rusijom i Kinom, važnim partnerima i investitorima.

U novoj srpskoj vladi je Aleksandar Vulin, proruski potpredsjednik vlade i bivši obavještajac koji je pod američkim sankcijama, te Nenad Popović, ministar bez portfelja, također pristaša Rusije pod američkim sankcijama.

Srbija je iznova osuđivala rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima, no dosad je odbijala pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se sastao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim tri puta u 2022. godini na međunarodnim forumima u inozemstvu, posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u veljači.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila tisuće ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Prošle godine, povjerljivi dokumenti koji su procurili iz Pentagona, pokazalo su da se Srbija složila snabdijevati Kijev oružjem i streljivom.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -