Subota, 15 lipnja, 2024

ZLOČIN O KOJEM SE I DALJE ŠUTI : Stipića livada, 19 godina poslije

Must Read

Obilježena 18. obljetnica stradanja Hrvata na Stipića livadi Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju stradalim Hrvatima na lokalitetu Stipića livadi u Doljanima, u općini Jablanica, obilježena je 19. godišnjica stradanja 21-og pripadnika HVO-a i 18 civila koje su na današnji dan 1993. ubili pripadnici Armije Republike BiH. Raseljeni mještani Doljana i porodice stradalih, svake godine se okupljaju kako bi odali počast i pomolili se za svoje najmilije. Podsjećaju, kako ni nakon 19 godina, za ovaj zločin niko nije odgovarao. Nakon stradanja na Stipića Livadi, više od dvije stotine preživjelih mještana Doljana- među kojima žene i djeca, uhapšeni su i zatvoreni u Muzeju bitke za ranjenike u Jablanici, gdje su bili zarobljeni do marta 1994. kada su razmijenjeni.

Osim ožalošćenim obiteljima, ali i svim Hrvatima neshvatljiva je činjenica da ni nakon 19 godina nitko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, iako postoje oni koji su svjedoci što se to događalo tog srpanjskog jutra.

U ranim prijepodnevnim satima 28. srpnja 1993. muslimanske su snage sastavljene od pripadnika 44. brdske brigade Armije BIH, MUP-a i postrojbe za posebne namjene «Zulfikar» opkolile područje sela Doljani. Do popodnevnih sati uspjeli su ovladati većim dijelom sela te Stropom, Stipića livadom i komunikacijskim pravcem koji preko vodi prema Gračacu.
Tijekom ovih bojevih djelovanja na zločinački i svirep način ubili su i masakrirali 39 osoba hrvatske nacionalnosti. Isti dan uhitili su i 198 Hrvata, mještana sela Doljani, od čega 66 djece, i odveli u logor Armije BiH zvani «Muzej» u Jablanici.
U spomenutom logoru, prema kasnijim izvješćima Međunarodnog crvenog križa, već se od ranije nalazilo veći broj zatočenih Hrvata, i to; 37 iz sela Ćopi, Donja Grabovica i Grabovica; 7 iz sela Mrakovo; 8 iz sela Žuglići. U podrumskom prostoru logora «Muzej» bilo je zatočeno i 48 pripadnika HVO-a.

(poskok.info)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -