Published On: Sub, srp 28th, 2012

ZLOČIN O KOJEM SE I DALJE ŠUTI : Stipića livada, 19 godina poslije

Obilježena 18. obljetnica stradanja Hrvata na Stipića livadi Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju stradalim Hrvatima na lokalitetu Stipića livadi u Doljanima, u općini Jablanica, obilježena je 19. godišnjica stradanja 21-og pripadnika HVO-a i 18 civila koje su na današnji dan 1993. ubili pripadnici Armije Republike BiH. Raseljeni mještani Doljana i porodice stradalih, svake godine se okupljaju kako bi odali počast i pomolili se za svoje najmilije. Podsjećaju, kako ni nakon 19 godina, za ovaj zločin niko nije odgovarao. Nakon stradanja na Stipića Livadi, više od dvije stotine preživjelih mještana Doljana- među kojima žene i djeca, uhapšeni su i zatvoreni u Muzeju bitke za ranjenike u Jablanici, gdje su bili zarobljeni do marta 1994. kada su razmijenjeni.

Osim ožalošćenim obiteljima, ali i svim Hrvatima neshvatljiva je činjenica da ni nakon 19 godina nitko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, iako postoje oni koji su svjedoci što se to događalo tog srpanjskog jutra.

U ranim prijepodnevnim satima 28. srpnja 1993. muslimanske su snage sastavljene od pripadnika 44. brdske brigade Armije BIH, MUP-a i postrojbe za posebne namjene «Zulfikar» opkolile područje sela Doljani. Do popodnevnih sati uspjeli su ovladati većim dijelom sela te Stropom, Stipića livadom i komunikacijskim pravcem koji preko vodi prema Gračacu.
Tijekom ovih bojevih djelovanja na zločinački i svirep način ubili su i masakrirali 39 osoba hrvatske nacionalnosti. Isti dan uhitili su i 198 Hrvata, mještana sela Doljani, od čega 66 djece, i odveli u logor Armije BiH zvani «Muzej» u Jablanici.
U spomenutom logoru, prema kasnijim izvješćima Međunarodnog crvenog križa, već se od ranije nalazilo veći broj zatočenih Hrvata, i to; 37 iz sela Ćopi, Donja Grabovica i Grabovica; 7 iz sela Mrakovo; 8 iz sela Žuglići. U podrumskom prostoru logora «Muzej» bilo je zatočeno i 48 pripadnika HVO-a.

(poskok.info)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare