Petak, 19 travnja, 2024

ŽIVOT NA 1.500 METARA NADMORSKE VISINE: Lukomir, posljednje pravo bosansko naselje: Za 20 dana tamo neće biti nikoga …

Must Read

Najviše i najizoliranije selo u Bosni i Hercegovini ( BiH ) Lukomir , na južnim obroncima Bjelašnice , oko 50 km od Sarajeva i oko 1.500 metara nadmorske visine , i danas je stanište žitelja koji njeguju tradiciju tog sela koje u zimskim danima vrlo teško napuštaju .

Vozeći se uskim , makadamskim putem iz tmurnog i prohladnog Sarajeva , ekipa Anadolu Agency ( AA ) dolazi do izoliranog , ali po mnogo čemu bajkovitog Lukomira .

Na ulazu nas dočekuju prijatni i gostoljubljivi stanovnici , koji se za 20 – tak dana pripremaju za silazak u grad .

Već dvije godine odlaze u grad , jer su , kažu stanovnici ovog malog sela , zime ovdje vrlo teške , a prilaz selu vrlo nepristupačan .

Lukomir je jedinstven po mnogo čemu , a ponajprije po kamenim kućama starim i preko 200 godina , koje su prekrivene šindrom od trešnjevine .

Ovo naselje , bez sumnje zaslužuje epitet koji je već i dobio – ” posljednje pravo bosansko selo ” .

Gradeći prva sezonska naselja , koja su poslije prerasla u današnje naselje , najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz porodica Čomora i Masleša , koji su i danas najbrojnije obitelji u Gornjem Lukomiru .

Sedamdesetogodišnji Ismet Čomor u selu Lukomir živi od rođenja .

” Loše se ovdje živi . Moraš se baviti poljoprivredom , uzgajati stoku , a kada snijeg padne , ako nije pripremljena hrana za obitelj i stoku , vrlo je teško ” , pojasnio je Ismet za AA .

Prema njegovim riječima , on zajedno sa svojom obitelji već dvije godine pred zimu seli u Hadžiće .

” Nitko već dvije godine ne ostaje u selu tijekom zime , a vraćamo se u travnju ” , kazao je Ismet i dodao da ” za nekih 20 dana odlaze iz Lukomira i onda nikoga neće biti ovdje ” .

Mina Masleša ( 55 ) kaže da je Lukomir prelijep kada dođe ljeto , ali da je zima mnogo drugačija , kada padne snijeg nikoga nema u ovom selu .

” Ovdje sam rođena , ljeti živim ovdje , ali tijekom zime sam u Sarajevu . Vrlo sam vezana za ovo naselje ” , ispričala je Mina , obučena u tradicionalnu narodnju nošnju , koja je u ovom selu sve rjeđa .

Govoreći o selu Lukomir prije 50 godina , Mina kaže da je u njeno vrijeme u njemu bilo 45 djevojaka , bilo je mnogo omladine 0,45 kućanstava …

” Bilo je baš života , nije moglo bolje , a sada , poslije rata , omladina je otišla , kuće srušene , putevi loši ” , kazala je ona i dodala da je ovoga ljeta u Lukomiru bilo 22 kućanstva .

Prema njezinim riječima , malo toga je od tradicije sačuvano u Lukomiru .

” Sve je izumrlo ” , kaže Mina , a govoreći o postanku Lukomira , ona kaže da nitko ne zna kada je ono nastalo .

” Moj dedo je živio 65 godina , otac 84 godine , a nijedan nije zapamtio kada se pravila kuća u kojoj su živjeli iu kojoj ja sada živim . Ima sigurno više od 250 godina kada je pravljena ” , pojasnila je Mina .

Prisjećajući se zima kada je ona bila djevojka , ona kaže da su bile teške , ali da su bile podnošljive , jer je bilo mnogo više naroda .

Nura Čomor već 85 godina živi u Lukomiru . Nakon smrti supruga i sedmero djece ostala je sama .

Prisjećajući se Lukomira iz prijašnjih vremena , nena Nura kaže da ” nije bilo ljepšeg sela ” .

” Neke od kuća su se pravile kada sam ja došla , ali neke su stare i po nekoliko stotina godina . Moja je također stara i više od sto godina ” , kazala je Nura .

Govoreći o tradiciji u ovom selu , ona kaže da se i nije sačuvalo ništa posebno .

Nura plete vunene čarape , sije vrt i na taj način i preživljava .

” Prije je ovdje bilo prelijepo živjeti . Krave , ovce , konji , njive uređene , sve se kosilo , a sada je sve napušteno ” , kazala je Nura .

Ona je dodala da dolazi zima i da joj valja ” sići u grad ” , ali to joj i nije baš drago . Ona ipak voli svoje selo i pribojava se da bi je ovih dana snijeg mogao rastaviti od njega .

 Anadolija 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -