Utorak, 16 travnja, 2024

Plenković: Cilj je da BiH ne bude posljednja u vlaku za EU

Must Read

MOSTAR – HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković izjavio je u petak u Mostaru da će se zajedno s kolegama zastupnicima nastaviti zauzimati na ubrzavanju ulaska BiH u Europsku uniju te aktivno raditi na jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Govoreći na tribini Europska unija – potencijali i mogućnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Plenković je ocijenio da je zabrinjavajući izvještaj o zastoju BiH povjerenika za proširenje Europske komisije Štefana Fuelea.

“Proširenje u Bruxellesu nije popularno i u tome kontekstu je članstvo za Hrvatsku jako bitno, jednako kao i jednakopravnost Hrvata u BiH. Naš je cilj da BiH ne bude posljednja u tome vlaku”, rekao je Plenković.

Dodao je da će se zastupnici HDZ-a u tijesnim konzultacijama s Fueleovim uredom nastaviti i dalje baviti pitanjem BiH, pa i presudom u slučaju Sejdić-Finci koja je preduvjet da bi zemlja mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u uniji. Plenković je rekao da je negativan signal BiH odluka Europske komisije da suspendira 47 milijuna eura pomoći iz predpristupnih sredstava (IPA).

Euroraplamentarka Dubravka Šuica rekla je na tribini u Mostaru da svi zastupnici iz Hrvatske rade aktivno u Europskom parlamentu na jednakopravnosti Hrvata.

“To je jedan od prioritetnih poslova, upravo briga za Hrvate u BiH. Čak i manjine imaju radijsko-televizijski kanal na svome jeziku u Europi. Očekujem od Europske komisije da jasno da odgovor o tome zahtjevu Hrvata u BiH”, pojasnila je Šuica. Ona je ranije uputila Europskoj komisiji upit u kojemu je zatražila da se Hrvatima u BiH osigura program na materinskome jeziku.

Zastupnica Zdravka Bušić ocijenila je da Željko Komšić ne može predstavljati Hrvate kao član Predsjedništva dodajući da ako Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike u vlasti, da BiH onda ne može napredovati prema EU-u.

Hina

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -