ŽIVKOVIM STOPAMA NADE: Treba vidjeti hoćemo li mi biti dio parlamentarne većine na državnoj razini

Potrebne su promjene u rukovodstvu HSP-a BiH, izjavio je za Oslobođenje predsjednik ove stranke Zvonko Jurišić. On je najavio kako će se u nedjelju održati sjednica Predsjedništva HSP-a na kojoj će biti analizirani izborni rezultati ove stranke, a tijekom sljedećega tjedna sastat će se i Glavni stan. Upravo na sjednici Glavnoga stana bit će raspravljano o problemima, odnosno neslaganjima unutar rukovodstva HSP-a.

– U nedjelju ćemo održati sjednicu stranačkoga Predsjedništva, na kojoj ćemo odlučiti kada će zasjedati Glavni stan HSP-a. Na sjednici Predsjedništva ćemo analizirati izborne rezultate i aktualnu političku situaciju u zemlji. Odlučit ćemo kako će se HSP ponašati u slučaju eventualne rekonstrukcije Vijeća ministara BiH. Mi imamo jednoga zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (sam Jurišić, op. a) i jednoga izaslanika u državnome Domu naroda (Stjepan Krešić, op. a), izjavio je Jurišić.

Treba vidjeti hoće li HSP, dodao je, sudjelovati u formiranju nove parlamentarne većine na državnoj razini.

– Također, raspravljat ćemo i o stanju u Vladi FBiH, jer ono trenutno ne ide nikomu u prilog. Imamo neke procese koji su zaustavljeni i jednostavno ćemo insistirati da kroz ovu Vladu FBiH, koju i dalje čine stranke platforme, riješimo neke stvari. Naravno, na toj sjednici Predsjedništva ćemo razgovarati i o javnim istupima članova našega rukovodstva, no to će prvenstveno biti tema sjednice Glavnoga stana, koja će biti održana tijekom sljedećega tjedna, izjavio je Jurišić, te dodao kako u HSP-u svakako treba doći do promjena.

No, te promjene, mišljenja je, treba provesti od baze prema vrhu stranke. U tom kontekstu, Jurišić je ostavio otvorenom i mogućnost održavanja izvanrednog Sabora HSP-a.

– Možda pojedinci u našim temeljnim organizacijama ne zaslužuju da budu u tijelima stranke, no sve to trebamo raspraviti na sjednicama Predsjedništva i Glavnog stana HSP-a. Imamo određene zahtjeve za provođenjem stegovnih postupaka nad članovima Glavnoga stana. I ja sam dao nekoliko intervjua čiji su dijelovi bili ispod razine normalne komunikacije. Bio sam isprovociran, a danas sam dosta hladniji kada je ta tema u pitanju. Zasmetalo mi je što su se neke stvari događale u predizborno vrijeme. Tako je i Oslobođenje objavilo jedan intervju s aktualnim dopredsjednikom HSP-a (Živko Budimir, op. a), koji je učino izravnu štetu HSP-u. Ako netko ima problema s predsjednikom stranke čiji je član, onda ih treba rješavati unutar stranke, a ne preko medija, izjavio je lider pravaša.

Ipak, Jurišić je uvjeren kako će HSP iz svega ovoga izaći jači no ikada.