Published On: Ned, stu 3rd, 2019

ŽIVKOVIĆ: U odnosu na proračun, Županija Posavska izdvaja najveća sredstva za poticanje razvoja gospodarstva u FBiH

Županija Posavska izdvaja na području Federacije BiH najveća sredstva za poticanje razvoja gospodarstva u odnosu na proračun. Posebno se radi na poticanju otvaranja novih radnih mjesta, razvoju poduzetništva i obrta, pokretanju razvojnih projekata i praćenju položaja gospodarskih projekata – izjavio je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske Dragutin Živković, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

‘’U prošloj godini bilježimo rast zaposlenih, dok danas gospodarski subjekti u županiji zapošljavaju preko 4600 radnika. Kroz Grant za razvoj, u suradnji s Vladom i gospodarstvenicima radimo na otvaranju obrta, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika i zapošljavanju nezaposlenih s višom i visokom stručnom spremom. Sufinanciramo kamate na kredite, razvoj zadruga i nabavu osnovnih sredstava. U našoj Županiji najznačajniji segment poslovanja ostvaruju poduzeća, koja su u prošloj godini ostvarila prihod od 830.036.010,00 KM. Uzimajući u obzir i prihod obrta, taj iznos premašuje 900.000.000,00 KM. Vrlo bitan segment poslovanja je izvoz naših poduzeća, a on je u prošloj godini iznosio 125.000.000,00 KM. Najbolje rezultate imamo u metaloprerađivačkoj i prehrambenoj djelatnosti, obradi drveta, preradi plastike i proizvoda od plastike, te IT uslugama.’’ – ističe ministar Živković.

Živković dodaje da su se kroz izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju stvorile pretpostavke za poduzimanje planiranih radnji za donošenje Prostornog plana Županije Posavske 2019.-2039., te da je trenutno u proceduri izrada i donošenje Zakona o upravljanju i održavanju dijelova zgrada i uređaja. Jedan od istaknutih prioriteta rada je stvaranje prostora s urbanom sredinom, planskim građenjem, te definiranim stambeno-komunalnim gospodarstvom.

‘-Važno je istaknuti da je Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske dobitnik prestižne međunarodne nagrade, zlatne plakete, pod nazivom ”GLOBALLOCAL”. Nagrada se dodjeljuje najboljim javnim institucijama sa zakonodavnim ovlastima za stvaranje dobrog okruženja za razvoj poduzetništva u Srednjoj Jugoistočnoj Europi. Našem Ministarstvu nagrada je uručena tijekom Svjetskog kongresa poduzetnika, koji se održao u Skoplju od 16. do 19. listopada 2019. godine, a nagradu, zlatnu plaketu, dodijelio je međunarodni ekonomski forum Perspektive i međunarodni odbor za dodjelu nagrada i priznanja ”GLOBALLOCAL”. Osim što je nagrada veliko međunarodno priznanje našeg dosadašnjeg rada, istodobno je i poticaj za daljnje napore za otvaranje razvojnih prilika na prostoru Županije Posavske, kazao je ministar u Vladi Županije Posavske./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare