Published On: Ned, stu 3rd, 2019

BOŠNJAČKI INTELEKTUALCI PREOKRENULI PLOČU: Uvođenje novih entiteta je politika mira i razumijevanja

Konačno je SDA progledala. Više se  ne zalažu za građanski koncept uređenja države, za načelo jedan čovjek- jedan glas, za državu bez entiteta i županija. Naime ogranak ove stranke  zagovara uspostavu posebnog entiteta na području Sandžaka, gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo. Taj princip nazivaju humanim i demokratskim te ga smatraju rješenjem za prostor cijele Jugoslavije.

“Bošnjaci ne mogu opstati bez zasebnog entiteta”

-Definiranje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku, izjavio je danas u Sarajevu Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, prenosi Anadolija.

Ugljanin je to poručio na redovitoj sesiji “Kruga 99”, gdje je kao uvodničar govorio o temi “Autonomija Sandžaka – što je to i zašto?”. Krug 99 do sada je inače bio protiv uspostave novih entiteta.

“Polazeći od modela Badinterove komisije za trajno rješenje jugoslovenske krize, priznavanjem avnojskih granica za međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavljanjem specijalnog statusa za dijelove naroda koji ostanu izvan matične države, SDA Sandžaka sačinila je prijedlog za rješavanje statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sustava Republike Srbije”, rekao je Ugljanin.

Taj prijedlog SDA Sandžaka dostavila je predsjedniku Republike Srbije, Skupštini i Vladi te zemlje, predsjedniku Skupštine Crne Gore i drugim faktorima koji se bave tim pitanjem kao i međunarodnim predstavnicima EU, SAD-u, UN-u.

“Osjećanje građanja Sandžaka, posebno Bošnjaka koji BiH doživljavaju kao svoju nacionalnu državu, ima utemeljenje u povjesnim, pravnim i političkim činjenicama. Iz tih razloga danas ovu platformu želim prestaviti široj bosanskohercegovačkoj javnosti. Definiranje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku”, kazao je Ugljanin.

Bošnjački entitet Sandžak jamčio bi prava Srbima

Istaknuo je da specijalni status Sandžaka kao “teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda, u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi, predstavlja ključ za rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje”.

“Slijedeći tu politiku mira i razumijevanja za trajno rješenje jugoslovenske krize, građani Sandžaka su životno zainteresirani za suverenu BiH, koja bi u drugom stupnju putem bilateralnih odnosa definirala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku. U tom smislu, Sandžak kao takva zajednica ravnopravnih građana i naroda bio bi, da tako kažem, model za rješavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu”, kazao je Ugljanin./AA/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare