Published On: Wed, Jun 26th, 2013

ZIJEV: Vrijeme je da redefiniramo naš pristup u BiH

Bosni i Hercegovini je potrebna” prilagođena i ciljana strategija” međunarodne zajednice kako bi se prevladali izazovi protekli iz novije historije ove zemlje i osigurala njena uspješna kandidatura za članstvo EU, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji parlamentaraca iz zemalja članica Europske unije u Dublinu.

– Bosna i Hercegovina je zemlja čiji građani žele pridružiti Europskoj uniji, ali su njeni lideri mnogo ambivalentniji u tom pogledu. Mišljenja građana i mišljenja lidera se mimoilaze. I to je ono što je čini posebnim slučajem. Politika uspješnog proširenja mora uzeti u obzir ovo razmimoilaženje – istakao je Inzko.

Pozdravljajući iskrenu procjenu situacije u BiH koju je dao europski povjerenik za pitanja proširenja, Stefan Füle i ministrica europskih poslova Irske, Lucinda Creighton na sjednici Europskog parlamenta o BiH, održanoj 22. maja, visoki predstavnik je rekao da je potrebno” redefinirati” pristup međunarodne zajednice u BiH kako bi se postigao napredak.

– Ključni napredak u rješavanju spora između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, s pravom se pripisuje odlučnom političkom angažmanu visoke predstavnice, Ashton. U BiH moguće je postići uspjeh jedino putem kreativnog i jačeg političkog angažmana, uz jasne uvjete i prednosti koje su izričito utemeljene na europskim vrijednostima – vrijednostima koje građani BiH u potpunosti razumiju, dok to njihovi lideri još uvijek nisu shvatili – istakao je Inzko podsjećajući da su tisuće građana izašle na ulice u BiH tijekom proteklih sedmica izraziti svoju frustraciju zbog nepostojanja kompetentnih, poštenih i učinkovitih vlasti.

On je istakao i da mu je nakon četiri godine mandata sasvim jasno da se BiH ne može integrirati u Europsku uniju ukoliko istaknuti političari pokušavaju odvesti zemlju na put dezintegracije.

– Prilikom ponovnog razmatranja naše strategije, trebali bismo razmisliti o snažnijem poticanju promjena, zadržavajući pri tome centralnu ulogu institucija Europske unije u BiH. Regija ide naprijed i danas imamo najbolju regionalnu situaciju u proteklih dvadeset godina, to je jedinstvena šansa za regionalnu suradnju, ali i za pomirenje u regiji – zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik se obratio sudionicima Konferencije parlamentarnih komisija za pitanja Europske unije, koja je u Dublinu okupio parlamentarce iz svih 27 zemalja-članica Europske unije od 23. do 25. juna 2013. godine, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.