Published On: Wed, Jun 26th, 2013

Putin: Snowden je u Moskvi, on je slobodan čovjek

Odbjegli američki obavještajac Edward Snowden još se nalazi u tranzitnom dijelu Moskovskog aerodroma, potvrdio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je izjavio da je Snowden još slobodan čovjek, i da će što prije izabere svoju destinaciju, tim bolje biti po njega, prenosi BBC.

SAD su priopćile ranije da ne traže “konfrontaciju” ali da bi Rusija trebala izručiti Snowdena.

Zbog činjenice da je Snowden u predimigrantskom dijelu aerodroma, on tehnički još nije na ruskoj teritoriji.

Rusi su odbacili američke optužbe da su pomagali Snowdenu.

Kina je odbacila slične optužbe, tvrdeći kako su navodi da mu je dopustila da napusti Hong Kiong usprkos tjeralici za njim neprihvatljivi.

Slučaj Snowden jedan je od najvećih udaraca američkoj vanjskoj politici zadnjih godina, mogli bi se čak reći da se radi i o većem udarcu no što je bio slučaj WikiLeaks jer je pritom američka administracija ipak ulovila glavnog zviždača, Bradleya Manninga, dok je Assangeova sudbina i dalje neizvjesna.

Edward Snowden je, baš kako to kaže ruski predsjednik, slobodan čovjek i svaki trenutak dok bude slobodan čovjek Obamaina administracija gubi ovu “partiju”, ako se to može tako nazvati u kontekstu geopolitičkih odnosa. Povrh toga, ne znaju koje još dokumente Snowden drži “u džepu” i kada će ih objaviti, prenosi Advance.hr.

Za očekivati je još veće tenzije na relaciji Washington – Moskva, ali i na relaciji Washington – Peking. No, također je za očekivati kako Kina u ovom slučaju neće mirno sjediti i trpiti američke kritike i provokacije, jer imaju veliki adut – dokumente koji potvrđuju kako ih SAD sustavno špijunira i krade im podatke. Washington je taj koji se treba pripremiti na kineske kritike koje su upravo počele stizati. Iz Hong Konga već traže od SAD-a da “objasne” s kojim pravom su masovno špijunirali njihove računalne mreže i telekom operatere.

To pitanje ne bi trebale postavljati samo kineske vlasti i vlasti u Hong Kong, već doslovno sve vlade svijeta, jer Snowden je globalnoj javnosti otkrio ono za što se vjerovalo da pripada u domenu “teorija zavjera” — cijelu planetu, sve države i vlade, nadzire gigantski američki špijunski sustav, uz suglasnost obje američke dominantne stranke i u suradnji s vodećim korporacijama