Published On: Sub, pro 31st, 2016

ŽIDOVSKA POVJESNIČARKA otkriva zašto se HRVATIMA divi cijeli svijet! ‘To nije zabilježeno ni u jednoj zemlji’!


Mreža hrvatskih žena (The Croatian Women’s Network) objavljuje 26 dobitnica prestižnih nagrada “Utjecajne hrvatske žene” (Croatian Women of Influence Award) i “Buduće liderice” (Future Leaders Award), koje će biti dodijeljene 8. ožujka 2017. godine na svečanosti u povodu Međunarodnog dana žena u Zagrebu.

Između 75 nominiranih žena istaknule su se one iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Kanade, Meksika, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Švicarske.

Nagrada “Utjecajne hrvatske žene” prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskoga podrijetla, a bit će dodijeljene dvadeset dvjema istaknutim ženama iz Hrvatske i hrvatskih zajednica diljem svijeta. Nagrada “Buduće liderice” bit će dodijeljena trima poduzetnim mladim ženama ispod dvadeset godina koje su pokazale izuzetan talent već u ranoj dobi.
Prvi put počasnu nagradu “Friends of Croatia” uručit će dr. Esther Gitman zbog njenih zasluga u širenju istine o životu i radu blaženog kardinala Alojzija Viktor Stepinca. Nagrade će biti dodijeljene nakon cjelodnevne konferencije “Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal! na svečanoj večeri, 8. ožujka, 2017. godine u Zagrebu, u povodu Međunarodnog dana žena.
Esther Gitman je američka povjesničarka židovskog podrijetla, stručnjakinja za holokaust na području Jugoslavije s posebnim fokusom na NDH.
Esther Gitman rođena je u Sarajevu, a majka je s njom uspjela pobjeći iz NDH zbog progona Židova. Kako je posvjedočila u jednome intervjuu, Istraživanjem spašavanja Židova u NDH počela se baviti nakon što ju je kći koja ima šestero djece upitala kako je uspjela preživjeti holokaust.
Doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svoga istraživanja sažela je u knjizi pod nazivom “When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945” (Kad hrabrost prevlada: Spašavanje i opstanak Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.).
Knjiga obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH, a jedno poglavlje posvećeno je ulozi zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. U prijevodu na hrvatski jezik knjigu je 2011. objavila Kršćanska sadašnjost.
Gitman istražuje teme vezane uz Židove u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata i na temelju znanstvenih dokaza i povijesnih činjenica ukazuje na posebnost i veličinu kardinala Alojzija Stepinca u svim tim događanjima.
narod.hr

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>