Published On: Sub, pro 31st, 2016

Egipat dao dva ostrva Saudijskoj Arabiji


Egipatska vlada je u petak odobrila predaju Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, uprkos ranijim protestima i odluci suda da je taj sporazum Kaira i Rijada neustavan.
Vlada predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija odobrila je sporazum i poslala ga Parlamentu na ratifikaciju, uprkos odluci suda, na koju je vlada uložila žalbu, prenijela je egipatska novinska agencija MENA.
Sporazum po kojem se Saudijskoj Arabiji vraćaju strateški važna ostrva Tiran i Sanafir u Crvenom moru, postignut je u aprilu, tokom posjete kralja Salmana Kairu. Kralj je uzvratio najavom više milijardi dolara pomoći Egiptu.
Taj dogovor Kaira i Rijara o dva ostrva na izlazu iz Akabskog zaliva u Crveno more, izazvao je buru negodovanja u Egiptu i najveće demonstracije tokom dvogodišnje vladavine El Sisija.
Protivnici sporazuma optužili su vladu da je dala ostrva Saudijcima da bi dobila pomoć, što je vlada odbacila.
Vlada Egipta je navela da su nenaseljena ostrva Tiran i Sanafir bila saudijska, ali su “pod zaštitu Egipta” stavljena prije više decenija zbog strahovanja od napada Izraela.
Agencija AP navodi da se sudska odluka o žalbi očekuje 16. januara 2017.
Saudijska Arabija dala je milijarde dolara pomoći Egiptu od kada je El Sisi, nekadašnji šef vojske, pučem 2013. godine zbacio islamističkog predsednika Mohameda Morsija.
Odnosi Kaira i Rijada su se međutim pogoršali posljednjih mjeseci pošto je Egipat izrazio podršku vladi Sirije, dok Saudijska Arabija u toj zemlji podržava pobunjenike koji se bore protiv predsjednika Bashara Assada.
federalna.ba/Beta