Subota, 22 lipnja, 2024

Židov čiji je život spasio Adolf Hitler

Must Read

Adolf Hitler navodno je osobno intervenirao kako bi se zaštitio jedan Židov, tvrdi se u pismu objavljenom u listu Jewish Voice. Pismo je sastavio tadašnji zapovjednik zloglasnih nacističkih SS divizija Heinrich Himmler, a u njemu stoji kako suca Ernsta Hessa i njegovu obitelj treba poštedjeti od pogubljenja i deportacije “u skladu s Fuehrerovim željama”. Hess je zbog iskazanog junaštva u I. svjetskom ratu odlikovan ordenom, a kratko je zapovijedao Hitlerovom vojnom postrojbom u Flandriji. 

Od oko devet milijuna Židova koji su u Europi živjeli prije II. svjetskog rata holokaust je preživjela tek jedna trećina. Dio njemačkih Židova spasio se od smrti u nacističkim logorima napuštanjem Trećeg Reicha, drugi su se skrivali od progona i na najraznovrsnije načine uspjeli živi dočekati kraj rata, a samo jedan Židov svoj život može zahvaliti osobnoj intervenciji Adolfa Hitlera.

Neprijeporni vladar života i smrti u nacističkoj Njemačkoj Adolf Hitler smilovao se svom bišem zapovjedniku u Prvom svjetskom ratu Ernstu Hessu, čija je majka bila Židovka te su po rasnim zakonima i njega smatrali Židovom. Dok je zapovijedao kaplaru Hitleru, kapetan Hess više je puta ranjavan i dobio je najveća odlikovanja carske Njemačke. Tu je tajnu nedavno otkrila 89-godišnja Hessova unuka kojoj je djed često pričao o svom kaplaru.

Zamolio pomoć

Kapetan Hess se nakon Prvog svjetskog rata posvetio civilnoj karijeri i postao uvaženi sudac u Frankfurtu. No, zbog svojeg židovskog podrijetla 1936. godine bio je prisiljen podnijeti ostavku, a njega i suprugu više su puta premlatili ispred kuće pa je ogorčeni Hess odlučio pisati svom bišem kaplaru. U pismu je naveo kako bi bilo u redu da ga zbog starog prijateljstva i vojničkog bratstva poštedi daljnjih poniženja.

Zaprijetio kaznom

Uskoro je u podružnicu Gestapa u Frankfurtu stiglo je pismo koje je vlastoručno potpisao Reichsführer SS-a Heinrich Himmler.

U pismu je stajalo da se od svih progona mora izuzeti bivši sudac Ernst Hess te da su to izričite želje njemačkog poglavara Adolfa Hitlera. U pismu se napominje i da će onaj koji se ogriješi o takvu naredbu biti najstrože kažnjen. Ernst, njegova supruga i djeca su preživjeli rat, no te sreće nije bila Ernstova sestra, koja je ubijena plinom u koncentracionom lugoru. Poslije rata Ernst je nastavio uspješnu sudačku karijeru i umro u Frankfurtu 1983. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -