Published On: Čet, srp 21st, 2022

Žestoki sukobi građana i policije u Novom Sadu zbog urbanističkog plana

U Novom Sadu danas su se desili sukobi na protestima protiv generalnog urbanističkog plana (GUP) kojeg je gradska skupština i usvojila.

Protesti su bili ispred Skupštine Novog Sada, tokom održavanja sjednice Skupštine.

Kordon policije i drugi angažovani na osiguranju zgrade sprečavali su nezadovoljne građane da uđu u zgradu u kojoj je bila sjednica.

 

Demonstranti su se sukobili s policijom i osiguranjem. Tom prilikom su srušili zaštitnu ogradu te su policiju i skupštinsko osiguranje gađali flašama, kamenjem te su ih polili zelenom farbom.

Privedeni su 47-godišnjak i 23-godišnjak.

Unnecessary violence at the protest against GUP (general urban plan) in Novi Sad today, where citizens are protesting against its adoption. pic.twitter.com/nLrLYgfRiC

— Ne davimo Beograd – international (@nedavimobgd_EN) July 21, 2022

Dio javnosti je nezadovoljan zbog toga što usvojeni GUP podrazumijeva, kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), gradnju Novog Sada na vodi – stambenog kompleksa na obali Dunava, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području Brodogradilišta.

Smatraju da su GUP-om zadovoljeni interesi investitora, ali ne i građana. Nadležni nisu prihvatili niti jednu primjedbu na GUP, navode.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (Srpska napredna stranka) smatra da rasprava po ovom pitanju nikada nije bila javnija. Ocijenio je da će se GUP-om omogućiti adekvatan razvoj drugog najvećeg grada u Srbiji.

 

 

 

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare