ZEMLJA ZA MAJKE Norveška najbolja zemlja za majke, BiH na 54. mjestu

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće organizacije Save the Children, u kojem se BiH nalazi na 54 mjestu na listi 179 analiziranih država.
Od zemalja u okruženju Hrvatska je na 30 mjestu, Slovenija na 15, Srbija 35, Makedonija 37, a Crna Gora na 42 mjestu, javlja Hina.
Norveška je s drugog mjesta 2014. skočila na prvo zahvaljujući ponajboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlju majki i djece, pristupu školstvu te političkom i gospodarskom statusu žena.
Prema uvjetima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja je drugu godinu zaredom Somalija, u kojoj 15 posto djece ne doživi peti rođendan, stoji u izvješću te međunarodne organizacije za zaštitu i promicanje prava djece.
Europske zemlje uvjerljivo prednjače među prvih deset zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece: Norveška, Finska, Island, Danska, Švedska, Nizozemska, Španjolska, Njemačka, Australija i Belgija.
Posljednjih deset zemalja na listi, u izvješću za 2015., su većinom države zapadne i središnje Afrike: Somalija, Demokratska Republika Kongo, Srednjoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Bjelokosti, Čad, Burkina Faso te Haiti i Siera Leone.
U tim zemljama u prosjeku jedna od 30 žena umire od komplikacija povezanih s trudnoćom, a jedno od osmero djece umire prije petog rođendana, upozorava organizacija Save the Children.
“Prikupljeni podaci ukazuju na golemi jaz između bogatih i siromašnih zemalja i traže hitnu akciju kako bi se poboljšali zdravlje i životni uvjeti majki i njihove djece”, kažu u udruzi.
Analiza također otkriva pogubnu ulogu ratova i loše vladavine za prilike u tim zemljama. Devet od jedanaest najlošijih su zemlje pogođene ratovima ili nestabilnošću, što znači da nisu u stanju osigurati ni najnužnije usluge za zadovoljavanje osnovnih potreba svojih građana, ističu u ovoj organizaciji za zaštitu prava djece.