Published On: Ned, ruj 10th, 2017

ZEMAN: Primiti izbjeglice protiv naše volje znači pristati na trojanskog konja…

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je prekjučer da ne bi trebalo puštati muslimane u Češku isto kao što u Troju nije trebalo pustiti trojanskog konja i da bi Češka prije trebala platiti novčane kazne nego primiti izbjeglice.

“Muslimane ne bi trebalo puštati kroz naša vrata isto kao što nije trebalo da stanovnici Troje puste u svoj grad drvenog konja. Ako bi se to dogodilo, ovdje bi dobili zatvorene enklave. Radije bih platio kazne nego da primam izbjeglice”, kazao je Zeman u susretu sa žiteljima Hlučina na istoku Češke.
Češki predsjednik je inzistiranje Evrope na mehanizmu relokacije i da i zemlje Višegradske četvorke koje to kategorično odbijaju prime muslimanske izbjeglice iz kampova u Italiji i Grčkoj uporedio sa gubitkom suvereniteta Čehoslovačke u vrijeme kada je bila u Varšavskom paktu i komunistički satelit Sovjetskog Saveza.
“Suverenu državu karakterizira to koje građane, strane državljane prima na svoju teritoriju. Država kojoj je oduzeto pravo da o tome odlučuje gubi suverenitet. U takvoj poziciji smo već bili. Zašto da u njoj budemo ponovo?

Zato sam kategorični protivnik migracijskih kvota. Bilo gdje u Europi, ne samo kod nas. Mogu da razore strukturu našeg kontinenta”, rekao je Miloš Zeman.