Published On: Sub, stu 10th, 2018

Željana Zovko: Komšićevim izborom narušen Daytonski sporazum; BiH postala izvorom nestabilnosti

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu na Pravnom fakultetu u Splitu održala je predavanje na temu “Položaj i status Hrvata u BiH”. Ona je kazala da je to poziv na ozbiljnije promišljanje kako izaći iz “veoma teške situacije u kojoj su se našli Hrvati Bosne i Hercegovine”.

“Nedonošenje Izbornog zakona, odabir člana Predsjedništva BiH, koji ne predstavlja hrvatski narod, koji nema dodira s narodom, narušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a čak i prijetnjama koje dopiru iz te zemlje u Republiku Hrvatsku, pa i samoj EU na neki način – ugrožavajući mir i sigurnost na granicama Europske unije”, kazala je Zovko, javlja N1.  “Predsjedništvo napravljeno u Daytonu treba biti mir i balans za tri zajednice. Moramo izaći iz ovoga, donošenjem novog Izbornog zakona, a na to su upozoravali EU zastupnici.

Hrvatska vanjska politika je usmjerena ka tom cilju. Premijer je na Europskom vijeću spomenuo to pitanje”, poručila je Zovko. Ona je rekla da će se nastaviti baviti tim problemom. “To je ono što je najvažnija poluga kako riješiti mir i stabilnost i rješenje jedne manje zajednice koja je ugrožena, polariziranje u BiH koja bi trebala biti most ka Jugoistočnoj Europi, a sada je izvor nestabilnosti zbog nelegalne pozicije u koju je dovedena zemlja”, dodala je.

Ona je kazala i to da bi međunarodna zajednica trebala biti faktor stabilnosti u BiH. Zovko je rekla da je njena obveza da predstavlja 500.000 Hrvata koji žive u BiH, i onih koji su porijeklom iz BiH. “Hrvatska je jamac Daytonskog-pariškog sporazuma. Hrvati su gledali na Hrvatsku kao na svoju domovinu koja će štititi interese, zakonitosti provedbe tog samog sporazuma.

Na žalost, mi smo suočeni sa situacijom da su u BiH počele promjene koje su utjecale da su Hrvati svedeni na građane drugog reda u Federaciji BiH, a trećeg reda u Republici Srpskoj”, kazala je. Ona je nabrojala i faktore koji su, prema njenom mišljenju, narušile balans i dovele do “siromašenja najmanje zajednice”, koje je pokrenulo prvi val napuštanja zemlje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare