Published On: Čet, lis 25th, 2012

Zelenim čajem protiv raka probavnog sustava

Žene srednje i starije životne dobi koje redovno piju zeleni čaj imaju manji rizik pojave raka u probavnom sustavu u odnosu na žene koje ne piju taj čaj, pokazalo je kanadsko istraživanje provedeno na tisućama Kineskinja tijekom 10 godina.

Znanstvenici, čiji je rad objavljen u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, utvrdili su na uzorku od gotovo 70 tisuća žena da su one koje su pile čaj najmanje tri puta tjedno imale 14 posto manji rizik za razvoj raka debelog crijeva, želuca i grla.

Stručnjaci upozoravaju kako je moguće da je rizik raka niži kod osoba koje piju zeleni čaj već zbog toga što one i inače imaju zdraviji stil života, no voditelj istraživanja epidemiolog Wei Zheng s medicinskog fakulteta univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu, kazao je kako je njegov tim uzeo u obzir i druge čimbenike koji bi mogli smanjiti rizik pojave raka pa je svejedno utvrđeno da zeleni čaj smanjuje rizik pojave malignih bolesti. Dosadašnja istraživanja koja su se bavila učinkom zelenog čaja na pojavu raka nisu davala jasne rezultate.  (mojezdravlje)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare