Published On: Čet, tra 22nd, 2021

Zbog velikog sigurnosnog propusta sve više ljudi napušta WhatsApp. Prelaze na Signal

Kibernetički pratitelji obično vole prikupiti što je moguće više informacija o svojim žrtvama. Žele u svakom trenutku znati gdje su, s kim se sastaju, s kim razgovaraju, što pišu u porukama, kome šalju e-mailove i što pretražuju na internetu. Znanje je moć, a imati takvu razinu moći nad nekim je zarazno, opasno i duboko neetično, piše Traced.

U borbi protiv porasta kibernetičkog praćenja, od programera se očekuju više razine privatnosti na njihovim platformama i proizvodima, ali svijet kibernetičkog praćenja prilično je siv. Ono što jedna osoba smatra uhođenjem, druga može smatrati zaštitom voljene osobe. I dok Google zabranjuje oglašavanje stalkerwarea u svojoj trgovini aplikacija, Google Playu, bezbroj aplikacija za praćenje i nadzor zaobilazi ovu zabranu, uz tvrdnju da pomažu roditeljima u nadzoru mrežne aktivnosti, lokacije, poruka i drugih podataka njihove djece. Kibernetički pratitelji obično vole prikupiti što je moguće više informacija o svojim žrtvama. Žele u svakom trenutku znati gdje su, s kim se sastaju, s kim razgovaraju, što pišu u porukama, kome šalju e-mailove i što pretražuju na internetu. Znanje je moć, a imati takvu razinu moći nad nekim je zarazno, opasno i duboko neetično, piše Traced.

“Gotovo 30 posto žena trpi nasilje, a počinitelji su većinom nasilni partneri ili bivši partneri. Oni koji vrebaju na mreži su emocionalno i psihološki nasilni, a mogu postati i fizički i seksualno nasilni”, rekla je aktivistica InfoSeca Chloe Messdaghi.

U borbi protiv porasta kibernetičkog praćenja, od programera se očekuju više razine privatnosti na njihovim platformama i proizvodima, ali svijet kibernetičkog praćenja prilično je siv. Ono što jedna osoba smatra uhođenjem, druga može smatrati zaštitom voljene osobe. I dok Google zabranjuje oglašavanje stalkerwarea u svojoj trgovini aplikacija, Google Playu, bezbroj aplikacija za praćenje i nadzor zaobilazi ovu zabranu, uz tvrdnju da pomažu roditeljima u nadzoru mrežne aktivnosti, lokacije, poruka i drugih podataka njihove djece, prenosi Index.hr.

“Prihvatljive oblike ovih aplikacija roditelji mogu koristiti za praćenje svoje djece. Međutim, ove se aplikacije ne mogu koristiti za praćenje osobe (primjerice, supružnika) bez njezinog znanja ili dopuštenja, osim ako se tijekom prijenosa podataka ne prikaže trajna obavijest”, stoji u Googleovim pravilima.

Međutim, nikoga tko želi pratiti bivšu suprugu, djevojku, dečka ili supružnika ne može se spriječiti da koristi jednu od ovih aplikacija. Iako je instalacija softvera bez pristanka ili znanja korisnika mobitela zapravo protuzakonita, to je teško spriječiti, a ako se aplikacija predstavlja kao obiteljski tracker, nema obaveze da upozorava korisnika o podacima koje prenosi. Dijete očito nije osoba.

Rezultat toga je da taktika koju kibernetički zlostavljači koriste kako bi nadzirali aktivnosti i maltretirali svoje žrtve uopće nije nelegalna, ne zahtijeva pristup uređaju žrtve i slobodno se nudi na online servisima ili aplikacijama u Google Playu ili Appleovu App Storeu. I pritom se ne krše pravila o stalkerwareu.

Praćenje WhatsApp online statusa

Prema Statisti, WhatsApp je najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu, s više od dvije milijarde aktivnih mjesečnih korisnika. U Velikoj Britaniji instalirana je na 58% mobitela, a očekuje se da će broj korisnika WhatsAppa u SAD-u doseći 86 milijuna do 2023. godine. Kad je netko online u WhatsAppu (dakle, kad otvori aplikaciju ili je postavi u prvi plan), indikator se mijenja, postavljajući njegov status na “online” (u hrvatskoj verziji “na vezi”). Ovaj je pokazatelj javna informacija i može ga koristiti bilo tko za stvaranje usluge koja nadzire ovaj mrežni pokazatelj statusa.

Upravo to otkrio je tehnički direktor Traceda Matt Brody kad je analizirao tragače WhatsApp online statusa na web stranicama i aplikacijama. Možete unijeti bilo koji broj mobilnog telefona, a ako ta osoba koristi WhatsApp, alat za praćenje statusa ponudit će točan datum i vrijeme kada je osoba otvorila WhatsApp.

“Ako sumnjate da vas supružnik, dečko ili djevojka varaju, ova usluga tragača statusa na WhatsAppu može vam pomoći da potvrdite jesu li vaše sumnje utemeljene”, navodi jedan od tragača WhatsApp online statusa na svojoj web stranici, a drugi tragač iz Google Playa ističe: “Ova usluga namijenjena je roditeljima i nudi nadzor online statusa vaše djeteta ili supruge”.

Neki tragači na WhatsAppu podižu ovo stalno praćenje mrežnog statusa druge osobe na novu razinu. Ako unesete i drugi telefonski broj, možete uspoređivati vremena kada je svaka osoba otvorila WhatsApp kako biste ustanovili komuniciraju li međusobno. Spretne formulacije i činjenica da su ove aplikacije instalirane na telefon pratitelja, a ne na mobitelu njihove mete, znače da ova vrsta softvera za nadzor ne potpada pod trenutačne definicije stalkerwarea, ali može biti jednako invazivna i štetna.

“Aplikacije koje koriste podatke WhatsAppa kako bi zlostavljačima pomogle saznati kad su žrtve izvan mreže ili na mreži, dovode žrtvu u problematične situacije. Te aplikacije doslovno omogućuju nasilnicima da i dalje vrebaju i kontroliraju ljude. Oni to ni ne skrivaju. To je čak i u njihovim marketinškim porukama. Promovira se nasilje”, kaže Chloe Messdaghi.

Niz tragača

Googleove informacije za programere aplikacija na temu stalkerwarea kažu da je jedan od njegovih uvjeta da se aplikacije ne smiju predstavljati kao usluge za špijuniranje ili tajni nadzor. Čini se da su neki oglasi u suprotnosti s tim pravilima, ali mnogi se jednostavno predstavljaju na jedan način na Google Playu, a na drugi način na svojim web stranicama.

Treći tragač WhatsApp online statusa koji je Traced analizirao je web usluga praćenja koja se ne mora pridržavati pravila trgovine aplikacijama u smislu obiteljskih tragača ili tajnog nadzora. Ovaj tragač izričito obećava praćenje: “Naša usluga omogućuje vam praćenje mrežnog statusa korisnika WhatsAppa, kao i s kime razmjenjuje poruke i u koje vrijeme. Pomoći ćemo vam da pratite mrežne statuse i posljednje objave vaših prijatelja, obitelji i zaposlenika na WhatsAppu”.

Četvrti tragač dostupan je i kao web stranica i kao Android aplikacija. Nesputana pravilima Google Playa, web stranica jasno objašnjava čemu zapravo služi: “Pratite svoje prijatelje, ljubavnika, suprugu ili djecu!”.

No, da bi zaobišla Googleova pravila o stalkerwareu, ova aplikacija na Google Playu izostavlja svako spominjanje ljubavnika ili supruga: “Pokazat ćemo sve online WhatsApp statistike za vas i vašu obitelj!”.

Redditova korisnica “lollygagme” detaljno je opisala svoje iskustvo kibernetičkog praćenja svoga partnera preko aplikacije za praćenje online statusa na WhatsAppu: “Fasciniralo me kako je dobro funkcionirala ova aplikacija i koliko sam uvida uspjela steći u njegovu osobnost iz tako jednostavnih podataka, pa sam nastavila pratiti njegovu aktivnost tijekom sljedećih tjedan dana. Budući da sam ovu aplikaciju počela koristiti dok je na WhatsAppu razgovarao samo sa mnom, sad mogu prepoznati kad vodi dugotrajan razgovor s nekim, a kad samo provjerava je li mu ona odgovorila. Zanimljivo je što sve možete saznati o ljudima i njihovom mentalnom stanju na temelju osnovnih podataka. Naši su podaci intimniji nego što mislite!”.

”Zadnje gledano” i ”Na vezi”

WhatsApp u aplikaciji ima i druge značajke usmjerene na privatnost, pa mu je očito stalo do zaštite svojih korisnika. Jedna od značajki privatnosti omogućuje korisniku da sakrije svoje vrijeme posljednjeg pregleda (“Zadnje gledano”). Neki korisnici mogu pomisliti da ova značajka skriva njihovu prisutnost, ali zapravo vrlo malo štiti privatnost. Ako u postavkama pod “Privatnost” i “Zadnje gledano” odaberete “Nitko”, vrijeme posljednjeg pregleda neće biti vidljivo. Iz perspektive privatnosti, to znači da netko tko promatra vaš status neće znati kad ste zadnji put bili na WhatsAppu, osim ako nije bio na mreži i vidio vašu promjenu statusa.

Vaš online status je nešto drugo. Ako komunicirate s WhatsAppom, bit ćete “Na vezi”. Iz perspektive privatnosti, druga osoba morala bi vas u tom trenutku promatrati kako bi znala jeste li online, zbog čega postoje ove aplikacije za praćenje. WhatsApp u svojim često postavljanim pitanjima potvrđuje da ne možete isključiti funkciju “Na vezi”: “Kroz naše postavke privatnosti imate mogućnost kontrolirati tko može vidjeti vaše ‘Zadnje gledano”. Imajte na umu da ne možete sakriti online status.

Korisnici su zabrinuti zbog ove rupe u najmanje posljednje tri godine. Korisnica Mumsnet napisala je 2019. godine sljedeće: “Većina mojih prijatelja i kolega voli komunicirati putem WhatsAppa. Izvrsno je za slanje fotografija i slično. Međutim, mrzim što aplikacija pokazuje kad sam online. To mi je čudno i kao da poziva na praćenje. Postoji li uopće način da se to isključi?”.

Traced je kontaktirao WhatsApp radi komentara o tome zašto je mrežni status javno dostupan podatak i planira li zatvoriti ovu rupu u privatnosti. Odgovora nije bilo.

“Vrijeme je da se odgovorne službe pozabave aplikacijama koje na tržištu nude usluge praćenja. Moramo zaštititi djecu i partnere”, naglasila je Chloe Messdaghi.

U međuvremenu se pojavljuje sve više mrežnih aplikacija za praćenje statusa, a čini se da Apple time nije zadovoljan. Vjerojatno ih Apple uklanja ako ih pronađe. Kao što je jedan korisnik Reddita rekao u odgovoru na najavu jednog programera da je “napravio dnevnik online aktivnosti na WhatsAppu”: “Radi se o voajerskoj i nezdravoj besmislici koja narušava privatnost. Sigurno sa svojim vještinama možete pronaći nešto bolje za raditi”.

Što učiniti?

Prvo, loše vijesti. U WhatsAppu ne postoji postavka koja može spriječiti ovu vrstu nadzora, nema načina da se utvrdi koristi li ga netko za nadzor online statusa, niti softvera koji ga može otkriti.

“WhatsApp je napravio traljav posao. To je tipičan primjer onoga što se događa kad kompanije ne razmišljaju o nasilnim vezama kad odlučuju o funkcijama aplikacija. WhatsApp je trebao dati korisnicima mogućnost da isključe svoj mrežni status. To se mora što prije ispraviti”, rekla je Eva Galperin, direktorica kibernetičke sigurnosti u Electronic Frontier Foundationu.

A sad, dobre vijesti. Ova vrsta praćenja oslanja se na to da uhoditelj zna telefonski broj žrtve koja koristi WhatsApp. Promjena jedne ili obiju stvari trebala bi biti učinkovita obrana. Promjena telefonskog broja drastičan je i vrlo nezgodan korak koji bi također mogao upozoriti uhoditelja da ste svjesni da vas promatraju. Imajte na umu i da je vaš telefonski broj koristan samo ako ga znaju drugi ljudi, a pratitelj ga možda može saznati od prijatelja, poznanika ili na vašem radnom mjestu.

Alternativa promjeni broja je prelazak s WhatsAppa na Signal, popularnu aplikaciju za razmjenu poruka usmjerenu na privatnost. Vrlo je sličan WhatsAppu, ali izgrađen je s većom pažnjom o privatnosti i sigurnosti. Nema praćenja mrežne aktivnosti ili posljednjeg pregleda kao kod WhatsAppa i ne može se nadzirati na isti način.

I na kraju, ako je netko spreman vrebati vas na ovaj način, možda će biti spreman vrebati vas i na druge načine. Trebali biste razmotriti svoju internetsku sigurnost i možda treba poduzeti korake za istodobno suzbijanje drugih oblika uhođenja.

Da biste spriječili zlouporabu mrežnih računa poput iClouda ili e-maila, promijenite lozinku u novu, jaku i jedinstvenu lozinku i omogućite dvostruku autentifikaciju. Da biste spriječili neželjeni pristup telefonu, upotrijebite šesteroznakovnu šifru i postavite kratko vrijeme zaključavanja, tako da se telefon brzo zaključa nakon neaktivnosti. Da biste otkrili stalkerware aplikacije koje nadgledaju vašu kameru, mikrofon i poruke ili WiFi pristupne točke koje presreću vaš promet, instalirajte aplikaciju Traced na mobitel.

Ako sumnjate da ste meta kibernetičkog praćenja, korisne resurse možete pronaći na web stranici Coalition Against Stalkerware. Ako ste zabrinuti da vaš pratitelj možda zna da pokušavate potražiti pomoć, upotrijebite računalo ili telefon prijatelja. Ako smatrate da ste u neposrednoj opasnosti, kontaktirajte policiju.

“Prihvatljive oblike ovih aplikacija roditelji mogu koristiti za praćenje svoje djece. Međutim, ove se aplikacije ne mogu koristiti za praćenje osobe (primjerice, supružnika) bez njezinog znanja ili dopuštenja, osim ako se tijekom prijenosa podataka ne prikaže trajna obavijest”, stoji u Googleovim pravilima.

Međutim, nikoga tko želi pratiti bivšu suprugu, djevojku, dečka ili supružnika ne može se spriječiti da koristi jednu od ovih aplikacija. Iako je instalacija softvera bez pristanka ili znanja korisnika mobitela zapravo protuzakonita, to je teško spriječiti, a ako se aplikacija predstavlja kao obiteljski tracker, nema obaveze da upozorava korisnika o podacima koje prenosi. Dijete očito nije osoba.

Rezultat toga je da taktika koju kibernetički zlostavljači koriste kako bi nadzirali aktivnosti i maltretirali svoje žrtve uopće nije nelegalna, ne zahtijeva pristup uređaju žrtve i slobodno se nudi na online servisima ili aplikacijama u Google Playu ili Appleovu App Storeu. I pritom se ne krše pravila o stalkerwareu.

Praćenje WhatsApp online statusa

Prema Statisti, WhatsApp je najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu, s više od dvije milijarde aktivnih mjesečnih korisnika. U Velikoj Britaniji instalirana je na 58% mobitela, a očekuje se da će broj korisnika WhatsAppa u SAD-u doseći 86 milijuna do 2023. godine. Kad je netko online u WhatsAppu (dakle, kad otvori aplikaciju ili je postavi u prvi plan), indikator se mijenja, postavljajući njegov status na “online” (u hrvatskoj verziji “na vezi”). Ovaj je pokazatelj javna informacija i može ga koristiti bilo tko za stvaranje usluge koja nadzire ovaj mrežni pokazatelj statusa.

Upravo to otkrio je tehnički direktor Traceda Matt Brody kad je analizirao tragače WhatsApp online statusa na web stranicama i aplikacijama. Možete unijeti bilo koji broj mobilnog telefona, a ako ta osoba koristi WhatsApp, alat za praćenje statusa ponudit će točan datum i vrijeme kada je osoba otvorila WhatsApp.

“Ako sumnjate da vas supružnik, dečko ili djevojka varaju, ova usluga tragača statusa na WhatsAppu može vam pomoći da potvrdite jesu li vaše sumnje utemeljene”, navodi jedan od tragača WhatsApp online statusa na svojoj web stranici, a drugi tragač iz Google Playa ističe: “Ova usluga namijenjena je roditeljima i nudi nadzor online statusa vaše djeteta ili supruge”.

Neki tragači na WhatsAppu podižu ovo stalno praćenje mrežnog statusa druge osobe na novu razinu. Ako unesete i drugi telefonski broj, možete uspoređivati vremena kada je svaka osoba otvorila WhatsApp kako biste ustanovili komuniciraju li međusobno. Spretne formulacije i činjenica da su ove aplikacije instalirane na telefon pratitelja, a ne na mobitelu njihove mete, znače da ova vrsta softvera za nadzor ne potpada pod trenutačne definicije stalkerwarea, ali može biti jednako invazivna i štetna.

“Aplikacije koje koriste podatke WhatsAppa kako bi zlostavljačima pomogle saznati kad su žrtve izvan mreže ili na mreži, dovode žrtvu u problematične situacije. Te aplikacije doslovno omogućuju nasilnicima da i dalje vrebaju i kontroliraju ljude. Oni to ni ne skrivaju. To je čak i u njihovim marketinškim porukama. Promovira se nasilje”, kaže Chloe Messdaghi.

Niz tragača

Googleove informacije za programere aplikacija na temu stalkerwarea kažu da je jedan od njegovih uvjeta da se aplikacije ne smiju predstavljati kao usluge za špijuniranje ili tajni nadzor. Čini se da su neki oglasi u suprotnosti s tim pravilima, ali mnogi se jednostavno predstavljaju na jedan način na Google Playu, a na drugi način na svojim web stranicama.

Treći tragač WhatsApp online statusa koji je Traced analizirao je web usluga praćenja koja se ne mora pridržavati pravila trgovine aplikacijama u smislu obiteljskih tragača ili tajnog nadzora. Ovaj tragač izričito obećava praćenje: “Naša usluga omogućuje vam praćenje mrežnog statusa korisnika WhatsAppa, kao i s kime razmjenjuje poruke i u koje vrijeme. Pomoći ćemo vam da pratite mrežne statuse i posljednje objave vaših prijatelja, obitelji i zaposlenika na WhatsAppu”.

Četvrti tragač dostupan je i kao web stranica i kao Android aplikacija. Nesputana pravilima Google Playa, web stranica jasno objašnjava čemu zapravo služi: “Pratite svoje prijatelje, ljubavnika, suprugu ili djecu!”.

No, da bi zaobišla Googleova pravila o stalkerwareu, ova aplikacija na Google Playu izostavlja svako spominjanje ljubavnika ili supruga: “Pokazat ćemo sve online WhatsApp statistike za vas i vašu obitelj!”.

Redditova korisnica “lollygagme” detaljno je opisala svoje iskustvo kibernetičkog praćenja svoga partnera preko aplikacije za praćenje online statusa na WhatsAppu: “Fasciniralo me kako je dobro funkcionirala ova aplikacija i koliko sam uvida uspjela steći u njegovu osobnost iz tako jednostavnih podataka, pa sam nastavila pratiti njegovu aktivnost tijekom sljedećih tjedan dana. Budući da sam ovu aplikaciju počela koristiti dok je na WhatsAppu razgovarao samo sa mnom, sad mogu prepoznati kad vodi dugotrajan razgovor s nekim, a kad samo provjerava je li mu ona odgovorila. Zanimljivo je što sve možete saznati o ljudima i njihovom mentalnom stanju na temelju osnovnih podataka. Naši su podaci intimniji nego što mislite!”.

”Zadnje gledano” i ”Na vezi”

WhatsApp u aplikaciji ima i druge značajke usmjerene na privatnost, pa mu je očito stalo do zaštite svojih korisnika. Jedna od značajki privatnosti omogućuje korisniku da sakrije svoje vrijeme posljednjeg pregleda (“Zadnje gledano”). Neki korisnici mogu pomisliti da ova značajka skriva njihovu prisutnost, ali zapravo vrlo malo štiti privatnost. Ako u postavkama pod “Privatnost” i “Zadnje gledano” odaberete “Nitko”, vrijeme posljednjeg pregleda neće biti vidljivo. Iz perspektive privatnosti, to znači da netko tko promatra vaš status neće znati kad ste zadnji put bili na WhatsAppu, osim ako nije bio na mreži i vidio vašu promjenu statusa.

Vaš online status je nešto drugo. Ako komunicirate s WhatsAppom, bit ćete “Na vezi”. Iz perspektive privatnosti, druga osoba morala bi vas u tom trenutku promatrati kako bi znala jeste li online, zbog čega postoje ove aplikacije za praćenje. WhatsApp u svojim često postavljanim pitanjima potvrđuje da ne možete isključiti funkciju “Na vezi”: “Kroz naše postavke privatnosti imate mogućnost kontrolirati tko može vidjeti vaše ‘Zadnje gledano”. Imajte na umu da ne možete sakriti online status.

Korisnici su zabrinuti zbog ove rupe u najmanje posljednje tri godine. Korisnica Mumsnet napisala je 2019. godine sljedeće: “Većina mojih prijatelja i kolega voli komunicirati putem WhatsAppa. Izvrsno je za slanje fotografija i slično. Međutim, mrzim što aplikacija pokazuje kad sam online. To mi je čudno i kao da poziva na praćenje. Postoji li uopće način da se to isključi?”.

Traced je kontaktirao WhatsApp radi komentara o tome zašto je mrežni status javno dostupan podatak i planira li zatvoriti ovu rupu u privatnosti. Odgovora nije bilo.

“Vrijeme je da se odgovorne službe pozabave aplikacijama koje na tržištu nude usluge praćenja. Moramo zaštititi djecu i partnere”, naglasila je Chloe Messdaghi.

U međuvremenu se pojavljuje sve više mrežnih aplikacija za praćenje statusa, a čini se da Apple time nije zadovoljan. Vjerojatno ih Apple uklanja ako ih pronađe. Kao što je jedan korisnik Reddita rekao u odgovoru na najavu jednog programera da je “napravio dnevnik online aktivnosti na WhatsAppu”: “Radi se o voajerskoj i nezdravoj besmislici koja narušava privatnost. Sigurno sa svojim vještinama možete pronaći nešto bolje za raditi”.

Što učiniti?

Prvo, loše vijesti. U WhatsAppu ne postoji postavka koja može spriječiti ovu vrstu nadzora, nema načina da se utvrdi koristi li ga netko za nadzor online statusa, niti softvera koji ga može otkriti.

“WhatsApp je napravio traljav posao. To je tipičan primjer onoga što se događa kad kompanije ne razmišljaju o nasilnim vezama kad odlučuju o funkcijama aplikacija. WhatsApp je trebao dati korisnicima mogućnost da isključe svoj mrežni status. To se mora što prije ispraviti”, rekla je Eva Galperin, direktorica kibernetičke sigurnosti u Electronic Frontier Foundationu.

A sad, dobre vijesti. Ova vrsta praćenja oslanja se na to da uhoditelj zna telefonski broj žrtve koja koristi WhatsApp. Promjena jedne ili obiju stvari trebala bi biti učinkovita obrana. Promjena telefonskog broja drastičan je i vrlo nezgodan korak koji bi također mogao upozoriti uhoditelja da ste svjesni da vas promatraju. Imajte na umu i da je vaš telefonski broj koristan samo ako ga znaju drugi ljudi, a pratitelj ga možda može saznati od prijatelja, poznanika ili na vašem radnom mjestu.

Alternativa promjeni broja je prelazak s WhatsAppa na Signal, popularnu aplikaciju za razmjenu poruka usmjerenu na privatnost. Vrlo je sličan WhatsAppu, ali izgrađen je s većom pažnjom o privatnosti i sigurnosti. Nema praćenja mrežne aktivnosti ili posljednjeg pregleda kao kod WhatsAppa i ne može se nadzirati na isti način.

I na kraju, ako je netko spreman vrebati vas na ovaj način, možda će biti spreman vrebati vas i na druge načine. Trebali biste razmotriti svoju internetsku sigurnost i možda treba poduzeti korake za istodobno suzbijanje drugih oblika uhođenja.

Da biste spriječili zlouporabu mrežnih računa poput iClouda ili e-maila, promijenite lozinku u novu, jaku i jedinstvenu lozinku i omogućite dvostruku autentifikaciju. Da biste spriječili neželjeni pristup telefonu, upotrijebite šesteroznakovnu šifru i postavite kratko vrijeme zaključavanja, tako da se telefon brzo zaključa nakon neaktivnosti. Da biste otkrili stalkerware aplikacije koje nadgledaju vašu kameru, mikrofon i poruke ili WiFi pristupne točke koje presreću vaš promet, instalirajte aplikaciju Traced na mobitel.

Ako sumnjate da ste meta kibernetičkog praćenja, korisne resurse možete pronaći na web stranici Coalition Against Stalkerware. Ako ste zabrinuti da vaš pratitelj možda zna da pokušavate potražiti pomoć, upotrijebite računalo ili telefon prijatelja. Ako smatrate da ste u neposrednoj opasnosti, kontaktirajte policiju./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>