Published On: Čet, tra 22nd, 2021

POVIJESNI TRENUTAK ZA SVE POTLAČENE NARODE NEKADAŠNJEG OSMANSKOG CARSTVA: Biden će priznati genocid nad Armencima!

Američki predsjednik Joe Biden mogao bi formalno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid, što će vjerojatno utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Potez bi u velikoj mjeri bio simboličan, ali značio bi prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Ankara i Washington posljednjih su godina u sve lošijim odnosima.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ “genocid” u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, rekla su za Reuters tri upućena izvora.

“Koliko razumijem, donio je odluku da će upotrijebiti riječ ‘genocid’ u svojoj izjavi u subotu”, rekao je izvor.

Ipak, izvori upozoravaju da će se, zbog važnosti bilateralnih odnosa s Turskom, Biden možda u posljednjem trenutku predomisliti.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu je rekla novinarima da će Bijela kuća vjerojatno “više reći” o tom pitanju u subotu, ali nije htjela to pojasniti.

Prije godinu dana Biden je kao predsjednički kandidat sudjelovao na komemoraciji za 1,5 milijuna ubijenih Armenaca u Osmanskom Carstvu, a tada je kazao da će podržati napore za priznanjem genocida.

“Danas se sjećamo zvjerstava s kojima se suočio armenski narod u Metz Yeghernu, sjećamo se genocida nad Armencima. Ako budem izabran, obvezujem se da ću podržati rezoluciju o priznavanju genocida nad Armencima te da će univerzalna ljudska prava biti glavni prioritet”, objavio je tada na Twitteru.

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da je riječ o puno manjem broju stradalih te da vlast nije sustavno ubijala Armence.

Svaki Bidenov potez koji bi priznao genocid dodatno bi naštetio već lošim odnosima između saveznika u NATO-u, upozorio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak, prenosi Hina./HMS/