Published On: Sub, ruj 8th, 2012

Blidinje u plamenu, ugroženo nekoliko stotina vikendica, zatražena pomoć helikoptera OS BiH

U petak poslijepodne izbio je požar na platou Risovac, lokalitet Pasja stijena, u blizini Parka prirode „Blidinje“.

Vatrena linija duga je preko 3,5 kilometara i na gašenju su osim vatrogasaca angažirani i radnici Šumarstva, koji požar nisu uspjeli zaustaviti, pa se požar veoma proširio na borovu, jelovu i bukovu šumu.

Teren je udaljen od bilo kakve komunikacije više od tri kilometra, a jučer u večernjim satima u gašenju požara pomagao je i turski helikopter.

Potpomognut jakom burom, požar se velikom brzinom širi u dva smjera, pri čemu jedan krak ide prema gustoj jelovoj šumi, dok je drugi zahvatio kleku i širi se prema širem prostoru platoa Risovac.

Vatrogasci iz Jablanice su upućeni da pokušaju zaštititi tri stambena objekta i farmu sa oko 1.000 ovaca, te svetište Kedžara, a ukoliko se požar brzo ne zaustavi bit će ugroženo naselje sa oko 1.000 vikendica i stećci na Risovcu.

Park prirode Blidinje sadrži brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz mnogo izvora pitke vode, te poznato svetište Kedžara, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve.

—————-

Na području grada Mostara vatrogasci su intervenirali na požarištima Zijemlje Žulja, B. Polje, Sjeverni logor, Međine i Potoci, te u ulici Alekse Šantića u kojoj je gorio stan i u Splitskoj ulici u kojoj je gorio devastirani prostor.

Po zadnjim informacijama s terena sva požarišta su stavljena pod kontrolu na području Vidove, Glogova, Rujišta-Moljevina, te od Zijemlja prema Veležu (lokalitet Gusar,Vodeni do, Jarac kuk, Pločno, Nugle i Gomile).

Ekipa PVP-a Mostar i djelatnika šumarstva obilazili su spomenuta požarišta, te gasili panjeve i druga zaostala žarišta.

U općini Čapljina ugašeni su manji požari u Adi, u mjestu Trebižat i pored puta M-17 prema Domanovićima.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare