Zbog Dodikova dolaska u Sarajevo pojačano je prisustvo policije

U Sarajevu će danas biti pojačano prisustvo policije, posebno na širem području oko zgrade Suda BiH u Općini Novi Grad, a povodom zakazanog ročišta i dolaska predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Neke najave govore da bi se ispred zgrade Suda moglo naći više stotina ljudi, pa se pretpostavlja da Milorad Dodik neće ući na službeni ulaz Suda BiH, već VIP procedurom kao štićena osoba, a sve u kako bi se izbjegao bilo kakav incident.Iako nema službenih najava, moguće je da će određeni broj pristalica lidera SNSD-a stići u Sarajevo kako bi mu na taj način pružili podršku, zbog čega je razina sigurnosti i broj policijskih snaga na teren će se dodatno povećati.

Dodik i vd direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić trebali bi se izjasniti o optužnici za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Ročište je zakazano za 13 sati.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić kazao je jučer da, da postoji pravna država i pravna država, ne bi trebalo doći do ove faze postupka.