Premijer u Posavskom kantonu ne zna nacionalni sastav svoje Vlade

ODŽAK – Ombudsmen za ljudska prava BiH potvrdio je navode da je u Vladi Posavskog kantona prekršen ustav naroda, što prema riječima tamošnjih predstavnika Srba predstavlja prvu pravnu pobjedu diskriminiranih građana.

Naime, Srpsko udruženje građana “Posavina” obratilo se u ožujku ove godine Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH s pritužbom da se krši konstitutivnost naroda u Vladi Posavskog kantona i zatražilo reakciju vlasti.

Nadležni odjel u Vijeću ministara obratio se Ombudsmanu za ljudska prava BiH, koji je nakon nekoliko mjeseci potvrdio navode Srba.

– Utvrđeno je da postoji diskriminacija na nacionalnoj osnovi, konkretno na nacionalnoj osnovi pritužitelja, iz razloga što konstitutivni narodi nisu ravnopravno zastupljeni u sastavu Vlade Posavskog kantona, tj. , vlada nije formirana u skladu s ustavima FBiH i Posavskog kantona – ustvrdio je ombudsmen za ljudska prava.

Tijekom ocjene stanja branitelji prava građana zatražili su informaciju i od same Vlade Posavskog kantona, a s te adrese poručili su kako nemaju informacija o nacionalnom izjašnjavanju ministara, ali i dodali da izvršno tijelo imenovano je sukladno Ustavu Kantona na sjednici Skupštine u veljači ove godine.

Zbog svih uočenih propusta, pravobraniteljica za ljudska prava je uputila preporuke Skupštini i Vladi Županije Posavske da otklone utvrđene povrede prava i da bez odlaganja poduzmu mjere kako bi se Vlada Županije Posavske uspostavila u skladu s ustavna načela.

Dodali su i kako bi nadležni u Posavskom kantonu u roku od dva mjeseca od prijema njihovih preporuka trebali izvijestiti pučkog pravobranitelja o realizaciji izrečenih preporuka.

– Pored jasnog zakonskog okvira koji predviđa sastav kantonalne i svih drugih vlada u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, premijer Posavske županije Đuro Topić izjavio je kako nema saznanja niti informacija o nacionalno izjašnjavanje ministara – rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Srpskog udruženja građana “Posavina” iz Odžaka Damir Ivetić.

Naglasio je da je hipotetski Topić kao mandatar kazneno odgovoran za sve propuste jer nije formirao vlast u skladu s ustavima u Bosni i Hercegovini.

– Prema onome što je rekao, može se dogoditi da svi ministri budu iz reda ostalih, čime su ugrožena prava svih konstitutivnih naroda u Posavskom kantonu. Ovo predstavlja opasan presedan, jer se vlade formiraju isključivo na temelju nadležnosti i po nacionalnom ključu, kao što stoji u svim ustavima u BiH – kazao je Ivetić.

Istaknuo je kako su preporuke pravobraniteljice za ljudska prava prva pravna pobjeda svih naroda u Posavskom kantonu koji su formiranjem vlasti bili diskriminirani.

– Poduzimat ćemo daljnje korake, mjere i radnje u cilju dokazivanja kaznene odgovornosti pojedinaca, jer se sve svodi na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava u BiH i zloporabu položaja i ovlasti – zaključio je Ivetić.

Topić nije odgovarala na pozive “Glasa Srpske”, pa nismo uspjeli saznati da li su poduzeli neke mjere povodom preporuka Ombudsmena za ljudska prava.

Borba za egzistenciju

Srpsko udruženje građana “Posavina” u više je navrata saopćilo da srpski povratnici u Posavskom kantonu FBiH žive na rubu egzistencije – bez vode i struje, ali i prava na srpski jezik i rad.

– Srpski narod u FBiH se bori za egzistenciju i opstanak, jer u 21. stoljeću nemamo pravo na rad, na učenje maternjeg jezika, pravo na vodu, struju i druge osnovne potrebe – rekao je ranije Ivetić.