Utorak, 21 svibnja, 2024

Zbog akcije ‘Maestral’ Srbi spremaju tužbu protiv američke tvrtke tešku 10 milijardi dolara

Must Read

Udruženja Srba izbjeglih iz zapadnokrajiških općina u BiH pripremaju tužbu sa odštetnim zahtjevom od oko pet milijardi dolara protiv američke tvrtke ‘Military Profesional Resources incorporated'(MPRI) zbog njenog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu i smišljenom progonu više od 100 000 Srba u vrijeme hrvatsko – bošnjačke ofanzive na zapadnokrajiške općine Republike Srpske (RS) pod nazivom “Maestral”, koja je počela 08. rujna 1995. godine.

Pošto je Federalni sud u Chicagu prije petnaestak dana prihvatio tužbu Srba protjeranih iz Hrvatske, koji su od MPRI zatražili odštetu od 10 milijardi dolara zbog sudjelovanja u genocidu i progonu 200 000 Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, “Pres” saznaje da će skoro identičan postupak pred američkim pravosuđem pokrenuti i brojna udruženja Srba iz BiH, koje su 1995. sa svojih ognjišta protjerale hrvatske i bošnjačke vojne snage.

Predsjednika Asocijacije udruženja raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica u RS Vojislav Milišić rekao je da je odluka o podnošenju tužbe protiv tvrtke za koju postoje brojni dokazi da je direktno sudjelovala u obuci i naoružavanju hrvatske vojske koja je u ljeto 1995. prvo protjerala Srbe iz Republike Srpske Krajine, a zatim zajedno sa bošnjačkim snagama sudjelovala i u etničkom čišćenju srpskog stanovništva iz 13 zapadnokrajiških općina u BiH, donijeta uz suglasnost skoro svih nevladinih organizacija iz RS koje okupljaju žrtve posljednjeg rata.

Analogno tužbenom zahtjevu krajiških Srba, koji od MPRI traže da im se isplati 10 milijardi dolara, zbog sudjelovanja u protjerivanju 200 000 ljudi, uništavanju njihove imovine i ubojstava najmanje 2000 civila, Milišić je rekao da bi tužbeni zahtjev Srba izbjeglih u “Maestralu” mogao da iznosi pet milijardi dolara.

Prema službenim podacima, tijekom akcije “Maestrala” poginulo je 859 srpskih civila i vojnika, dok je više od 100 000 ljudi bilo primorano da napusti svoj dom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -