Published On: Čet, lip 27th, 2019

ZAVRŠNE RIJEČI BUDIMIRU: Još jedna presuda ide na obraz Valentina Inzka i njegove vrle Platforme

Tužitelj Sanjin Bogunić kazao je kako je Tužilaštvo dokazalo da je Budimir počinio krivična djela zloupotrebe položaja, primanja dara i protuzakonitog posredovanja. Naveo je kako su to dokazali izjavama svjedoka, među kojima su bili i drugi optuženi – Suada Kulosmana, Željka Asića i Armina Kulovca, a koji su priznali krivična djela i sklopili sporazum s Tužilaštvom te osuđeni. Protiv pomoćnika ministra pravde FBiH Hidajeta Halilovića istraga je obustavljena jer nije bilo dokaza da je sudjelovao u krivičnim djelima.

U  izlaganju kazao je kako je Budimir zanemarivao mišljenja sudova i Komisije za pomilovanje FBiH te činjenice da su neki osuđenici već jednom bili pomilovani.

“Optuženi se vodio svojim  motivima i zloupotrijebio pomilovanja za svoju korist”, rekao je tužilac.

Potpisivao bez konzultacija

Podsjetio je kako je svjedok Predrag Kojović, koji je u to vrijeme bio na funkciji zastupnika u Parlamentu FBiH, na sjednici naveo kako postoji enormno veliki broj pomilovanja i tražio objašnjenje te da je na jednom od sastanaka dobio informaciju kako je predsjednik FBiH to činio isključivo radi svoje koristi.

Potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić izjavili su kako se Budimir nije konzultirao s njima u vezi s potpisanim pomilovanjima.

Naveo je i kako su transkripti telefonskih razgovora dokaz kako su se određene osobe obraćale za pomilovanja. U tim razgovorima Budimir je, kako tužitelj kaže, pozivao i svoju suradnicu Jelenu kojoj je davao upute što da uradi. U periodu od 2011. do 2014. potpisao je 247 pomilovanja.

Sporna dva slučaja

Od svih slučajeva u optužnici se navode dva, za Adija K. i Almira K. za koje je lobirano da se potpiše pomilovanje, ali nije realizirano, jer je Budimir priveden. Za Adija je lobirao Kulosman. Budimir je navodno kazao Miri Ćorić da se sastane s njim i dogovori detalje. U davanju iskaza pred Općinskim sudom u Sarajevu Ćorić je kazala kako nije bilo riječi o pomilovanju, već prolongiranju odlaska na izdržavanje izrečene kazne.

Foto: M.O./Klix.baFoto: M.O./Klix.ba

U slučaju Almira K., za kojeg je pomoć tražio brat Admir, spominjan je iznos od oko 30.000 eura.

Ceh od 847,50 KM i dva odijela

Tužilaštvo ga tereti i da je zloupotrijebio svoj položaj jer je račun za ceh s jednog od sastanaka održanog u Jajcu stavio na teret Elektroprivrede HZHB na način da se na račun potpisao imenom i prezimenom tadašnjeg direktora. Tužitelj je tvrdio kako račun u iznosu od 847,50 KM nije nikada izmiren, što je advokat negirao.

Budimira terete i za kupovinu dva odijela Calvina Kleina u outletu u SAD-u vrijednosti od oko 400 KM, a prikazao ih je kao kupovinu opreme od novca ureda, što je nezakonito.

Tužitelj je predložio da se osudi po svim točkama prema kaznama propisanim zakonom i da mu se oduzmu predmeti.

Netočna interpretacija izjava svjedoka

Advokat Ragib Hadžić kazao je kako je tužitelj izrekao sve kako bi napravio medijski spektakl i diskreditovao Budimira kao predsjednika FBiH i visokog političkog dužnosnika.

“Reći da je pomilovanje podrška kriminalnom miljeu je nedopustivo. Netačno su interpretirane izjave svjedoka i iznošene su stvari koje nemaju veze s predmetom. Ovo suđenje traje šest godina, dva mjeseca i dva dana, a nema ni osnovane sumnje”, rekao je Hadžić.

Nezakonita istraga i pretresi

Istakao je kako nema materijalnih dokaza kako bi se dokazala sumnja, a da nije bilo ni dovoljno dokaza za pokretanje posebnih istražnih radnji. Doveo je u pitanje zakonitost istražnih radnji među kojima je i prisluškivanje telefonskih razgovora za koje je rekao kako nisu pravilno preneseni u transkriptu, već su interpretirani na način kako je tu odgovaralo tužilaštvu. Naglasio je kako se njihova autentičnost nije mogla dokazati, jer nije navedeno mjesto na kojem su se prisluškivane osobe nalazile u trenutku kada su razgovarale o stvarima navednim u transkriptu, kao ni to da li su se kretali i s koje bazne stanice su snimljeni.

Foto: M.O./Klix.baFoto: M.O./Klix.ba

 

Istakao je kako njegov branjenik nije obaviješten da se protiv njega vode posebne istražne radnje, a kako su pretresi vršeni na osnovu usmene naredbe tužioca Tužilaštva BiH, što nije prema zakonu jer u roku od 72 sata nije nabavio naredbu Suda BiH koji je tada bio nadležan.

Naglasio je da se sve radilo mimo zakona i da je zaplijenjen i dio predmeta koji nemaju veze s krivičnim djelima iz optužnice.

“Da bude veći apsurd, terete ga za dva predmeta u kojima je u oba slučaja odbio pomilovanje. Tužilac navodi neke registre, papire sa zapisanom adresom i slično kao dokaz, što bi u našem narodu rekli ‘niđe veze’. Policijski izvještaji ne mogu biti dio sudskog spisa niti dokaz u donošenju sudske odluke. Cilj svega ovoga je bilo bombastično predstavljanje i uklanjanje mog klijenta s funkcije”, rekao je advokat.

Za račun u Jajcu naglasio je kako je i sam tadašnji direktor EP HZHB rekao kako je trebao prisustvovati i sastanku i da je imao dogovor s Budimirom da će ga on platiti. Na kraju je račun platio Budimir. Potvrdio je da je zamolilo Miru da se nađe sa Suadom u vezi s predmetom Adi K., ali ne radi pomilovanja, već prolongiranja odlaska na odsluženje kazne.
Za dva kupljena odijela kazao je kako je Budimir bio na službenom putovanju u SAD-u i da mu je prtljag tokom puta bio izgubljen, zbog čega je morao kupiti sebi odijela kako bi mogao ići na sastanke.

Foto: M.O./Klix.baFoto: M.O./Klix.ba

“Kupio ih je u outletu – prodavnici rabljene robe, a ne u radnjama gdje bi koštala nekoliko hiljada KM. Finansijska služba je napravila grešku i on je to potpisao. Ured za reviziju nije našao ništa sporno u tom dijelu”, istakao je.

Ovo je staljinovska čistka

Na kraju je zatražio da se sve tačke optužnice odbace, a oduzeti predmeti vrate. Sudu se kratko obratio i Budimir koji je ponovio da se sve ovo desilo nakon što je odbio da se pristupi rekonstrukciji Vlade FBiH.

“Da ne znam da je riječ o meni i da sam slušao samo tužioca, rekao bih: osudite ovog čovjeka. Ovako je bilo u periodu Staljnovskih istražitelja i čistke. Od 200 i nešto pomilovanja sporna su im dva koja sam odbio. Za četiri godine mandata kupio sam samo dva odijela. Meni je prtljag nestajao tokom četiri putovanja i to su radile bh. službe. Aferu ‘Potkivanje’ gdje jedan od aktera izjavljuje da će lično odnijeti novac Milanu Tegletiji ne mogu porediti s mojim slučajem jer su svjedoci izjavili da nisam imao veze s tim. Protiv Tegeltije se ne vodi ni disciplinski postupak, a meni se sudi više od pet godina”, zaključio je Budimir.

Presuda će biti izrečena 10. srpnja u 11 sati na Općinskom sudu u Sarajevu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare