Published On: Sub, stu 15th, 2014

Završen sastanak HDZ-a i SDA oko formiranja vlasti: Da li je postignut dogovor?

Izaslanstva HDZ-a BiH i SDA završile su sastanak u Mostaru na kojem je bilo riječi o formiranju vlasti, i uskoro se očekuje konferencija za novinare na kojoj će priopćiti rezultate sastanka.

Izaslanstvo HDZ BiH predvodio je Dragan Čović, a ispred ove stranke prisutni su i Nikola Lovrinović, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

Izaslanstvo SDA predvodio je Bakir Izetbegović a tu su još i Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adil Osmanović i Asim Sarajlić.

Uoči sastanka Dragan Čović nije davao izjave za medije a Bakir Izetbegović, na pitanje šta očekuje od ovog susreta, kazao je da očekuje dogovor Hrvata i Bošnjaka kao i svih građana BiH te da krenemo putem dogovora i stabilnosti.

Novinari su ga dalje pitali da li očekuje da će Čović potpisati sporazum koalicije SDA, DF i Saveza za promjene iz RS-a na šta je Izetbegović kazao kako ne zna da li će Čović potpisati, ali smatra da će učiniti sve da krenemo putem oporavka odnosa u BiH, stabilizacije i reformi.

– Očekujem približavanje stavova. Ja sam kazao da moramo približavati dva koncepta, jedan je da živimo zajedno a drugi je da živimo jedni pored drugih. Moramo tražiti neka rješenja i jedno i drugo zadovoljiti. Evo za par sati sastanak će završiti i oko 13 sati ćemo imati pres konferenciju i onda ćemo znati više – kazao je Izetbegović.

hdzsda3
Podsjećamo, jučer su održane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Glavnog odbora SDA, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazili su nadu da će sastanak biti uspješan, te da će doći do dogovora dvije stranke o formiranju vlasti.

“Siguran sam da ćemo se sa SDA dogovoriti. Imamo jasan program i smjernice. Da bi mogli nešto raditi, treba nam i srpski predstavnik, ali to ćemo morati raspraviti”, rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH u Mostaru.

Komentirajući poziv SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a da se pridruže njihovom sporazumu, Čović je rekao da može potpisati samo smjernice HDZ-a BiH. “Nije valjda da potpisujem nečije druge smjernice? Mogu potpisati samo smjernice HDZ-a BiH”, rekao je Čović.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da predstavnici SDA na sastanku u Mostaru s izaslanstvom HDZ-a BiH neće postavljati nikakve rokove, preduvjete i ultimatume, ali očekuju da to ne čini ni druga strana.

“Sigurno je da ćemo se truditi da budemo racionalniji i pametniji i uradimo šta je moguće, poučeni situacijom od prošlog puta”, rekao je Izetbegović, javlja Srna.

Izetbegović je naveo da je SDA spreman da napravi mehanizme koji će “razbiti bojazan Hrvata u BiH da su potisnuti” i očekuje da će na sastanku sa Čovićem biti potpisani okvirni zaključci.

No, Izetbegović je jasno dao do znanja da neće dozvoliti stvaranje trećeg entiteta, kao ni hrvatskog televizijskog kanala.

Kazao je i kako “Mi želimo zajednički život konstitutivnih naroda, građana BiH i ne mislimo da je put stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom. Ali, svjesni smo potrebe da to pitanje bude riješeno i sigurno ćemo u vremenu koje je pred nama raditi na tome, da se svaTko u ovoj zemlji osjeća komotno, pa i hrvatski narod”, rekao je Izetbegović novinarima.

Tu izjavu Čović nije htio jučer komentirati.hdzsda1

HDZ ostaje, kako je rekao Čović, kod principa da vlast treba biti formirana od nižih ka višim razinama, te da prvo treba formirati vlast u županijama, zatim u Federaciji BiH i sačekati da bude formirana vlast u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje je li istina da Zagreb vrši pritisak da HDZ BiH prekine “prijateljstvo” sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i pristupi koaliciji SDA-DF- Savez za promjene, Čović je naglasio da nije bilo nikakvih pritisaka.

Ukoliko bude postignut dogovor sa HDZ-om BiH, Izetbegović je najavio da se u dokumentu “Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018”, koji su 9. studenog u Sarajevu potpisali lideri SDA, DF, SDS, PDP i NDP, neće mnogo toga promijeniti, osim što će biti dodati zahtjevi predstavnika hrvatskog naroda.

Prethodni sastanak predstavnika SDA i HDZ-a BiH održan je u Sarajevu 4. studenog, kada je konstatirano da će SDA i HDZ BiH biti baza svih koalicija na različitim razinama vlasti u BiH.

dnevnik.ba