Petak, 21 lipnja, 2024

SDA i HDZ: Nismo dogovorili državnu vlast, ali hoćemo ubrzo

Must Read

SDA i HDZ su danas u Mostaru održali sastanak vezano za formiranje vlasti. Nakon sastanka Dragan Čović je i dalje optimističan da vrlo brzo može doći do formiranja vlasti na svim nivoima, dok je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA rekao da način na koji su danas razgovarali i njega ohrabruje.

“Danas nismo dogovorili formiranje vlasti za državni nivo, ali vjerujem da ćemo to brzo dogovoriti. Što se tiče vlasti na nivou FBiH, nju će činiti SDA, DF i HDZ, odnosno stranke Hrvatskog narodnog sabora”, rekao je Izetbegović.

Čović je rekao da se na današnjem sastanku nisu “opterećivali s tim ko će biti partner iz RS-a” na državnom nivou.

“Ovo je nastavak sastanka koji smo imali u Sarajevu, vrlo brzo nakon ovoga ćemo sjesti i raspraviti smjernice programskog djelovanja kako bi na neki način definirali partnerstvo SDA i HDZ-a na svim razinama vlasti”, rekao je Čović. 

Dvije delegacije su danas definirale stavove u vezi s ključnim programskim smernicama na kantonalnoj, entitetskoj i državnoj vlasti. Već početkom iduće sedmice trebao bi biti održan sastanak sa ostalim strankama iz Federacije, gdje će se vrlo precizno definirati ono što su njihove potrebe. To se odnosi na stranke Hrvatskog narodnog sabora s jedne strane i SDA te druge stranke iz FBiH s druge strane.

“Vjerujemo da ćemo ispoštovati ustavne rokove i rokove koje je dala Centralna izborna komisija i da ćemo do kraja iduće sedmice imati kostituisano svih 10 kantonalnih skupština. Bit će izabrano njihovo rukovodstvo”, kazao je Čović.

Nakon toga, kako je to predviđeno ustavom i zakonima, biraju se predstavnici u Dom naroda Parlamenta FBiH, što je preduvjet za daljnje formiranje vlasti, dodao je predsjednik HDZ-a.

“I dalje sam optimističan da možemo vrlo skoro doći do formiranja izvršne vlasti na svim razinama ili kontura izvršne vlasti. Kada je u pitanju ovaj nacionalni koncept, tu nema dvojbi ko je mandatar u Vladi FbiH i Vijeću ministara, a vjerujem da će i naši saradnici kada su u pitanju kantonalne razine biti upravo na tragu ovih dogovora”, rekao je Čović.

Izetbegović je kazao da danas nije dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou.

“Međutim, prema onome kako stoje stvari i kakve su reakcije predstavnika HDZ-a, ne mislim da će to biti problem. Mi ćemo to dogovoriti”, rekao je lider SDA.

 

klix.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -