ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE NIJE GA DOTICAO: Što je sve vozio “skromni” socijalist i ubojica djece kojem neki i danas tepaju kako je bio jedan strašan “antifašist”

BEOGRAD – U Gardi Vojske Srbije na čuvanju se trenutno nalazi šest putničkih automobila, vozila za prijevoz i zaštitu lica, crnih i impozantnih svjedoka povijesti koja se odvijala na njihovim sjedalima od velura, a koji su prvenstveno pripadali doživotnom predsjedniku nekadašnje SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu.
Od šest automobila pet su marke mercedes pulman 600, kupovani od 1964. do 1978. Prvi mercedes 600 u Jugoslaviju je stigao na 8. Sajam tehnike u Beogradu, nakon Frankfurtskog sajma. Oduševljen kvalitetom izrade i naprednim, sofisticiranim tehničkim rješenjima te karakteristikama kao što su 6.332 kubika, 250 konjiskih snaga, Josip Broz Tito poručio je tada prvog mercedesa 600, kojim će zamijeniti američke automobile, koji su do tada bili glavni za službena pojavljivanja.
U sadašnjoj kolekciji mercedesa koji su pripadali Titu, sačuvani su blindirani, kabriolet i tri standardne verzije automobila tipa 600 s šestero vrata.

Mercedes opremljen i kompletom za brijanje

“Mercedes 600 iz 1978. je jedini blindirani mercedes sa šestero vrata iz tog vremena, tvornički blindiran. Također, tvornica ‘Mercedes’ je rekla da su jedino za tadašnje potrebe predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita isporučili jedan jedini na svijetu sa ovako dugačkim međuosovinskim razmakom “, ispričao je Mirko Radivojević, zastavnik voda prometne policije Garde Vojske Srbije.
Kako je naveo zastavnik Radivojević, čiji je vod zadužen za brigu o ovim automobilima, za blindirani mercedes vezana je situacija, koja je promijenila i način proizvodnje u samoj tvrtki “Mercedes”.Ubrzo nakon što je kupljen, ovaj auto je za potrebe zvanične posjete summitu transportiran avionom u Finsku, ali su mu prilikom transporta popucala sva stakla. Automobil je poslan na reklamaciju, a do tada jednoslojna stakla zamijenjena su višeslojnim.
Mercedes 600 spadao je u sam vrh automobilske ponude kasnih šezdesetih godina, a sve pogodnosti u njemu, od vješanja, preko sustava za otvaranje prozora, šibera i obaranje zadnjih sjedišta pokreće jedinstveni sustav komprimiranog zraka, koji struji kroz čitav automobil. Uz mini-bar, odvojeni klima uređaj i radio, svaki 600 pulman je na izričit Titov zahtjev opremljen i najmodernijim priborom za brijanje sa zglobnim ogledalom i kolonjskom vodom.
Šesti automobil koji se čuva u Gardi marke je rols rojs. U pitanju je fantom pete generacije, sa lijevim volanom, šesti komad iz prve serije napravljenih. Hauba mu se otvara sa strane i otvorena predstavlja produžetak čuvenog simbola tvrtke “Rolls Royce” – “Duha ekstaze”. S obzirom da je ovaj automobil korišten iu lovu, s obje strane mu se nalaze dva velika svjetla kojima se upravlja polugama u vozačevoj kabini.

Rols rojs trotonaš

Posjeduje aluminijski V8 motor zapremine 6.230 kubičnih centimetara s SU karburatorima i 250 konjskih snaga, a kupljen je 1960. godine. Tri tone težak automobil zaustavlja se uz pomoć četiri doboša, a četverostupanjski automatski hidramatik mjenjač stigao je iz GM-ovih postrojenja.
Iako postoji uvriježeno mišljenje da je ovaj automobil Josip Broz Tito dobio kao poklon od engleske kraljice Elizabete II, to nije istina- on je kupljen, mada se kraljica u njemu vozila kao posljednji visoki gost 1972. godine.
Za čuvanje i održavanje – tehničko i osnovno, svih šest automobila, zaduženi su isključivo automehaničari Garde Vojske Srbije.
“Ova vozila nikada nisu bila ni u jednom servisu, ovlaštenom ili bilo kojem drugom, u njih su ugrađivani uvijek originalni rezervni dijelovi, koji su iz tog vremena, nabavljeni za ta vozila i tu namjenu”, rekao je zastavnik Radivojević i dodao da su sva vozila i danas u voznom stanju.
U ovim automobilima, prilikom službenih posjeta Josipu Brozu Titu, a kasnije do 2000. godine potonjim predsjednicima bivše Jugoslavije, vozili su se mnogi svjetski državnici, a posljednji strani dužnosnik koji je sjedio na zadnjem sjedištu blindiranog mercedesa bio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Prevoženi državnici, kraljevi i strane delegacije

“Tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito se prevozio u ovim vozilima prilikom službenih dočeka stranih predsjednika, državnika, kraljeva, suverena, ovisno o razini izaslanstva, dočekivao ih je i ispraćao u tim vozilima, kada bi dolazili u našu zemlju”, naveo je zastavnik Mirko Radivojević.
Prema informacijama koje posjeduje Vojska Srbije, tvornica “Mercedes” je 1980. godine, s obzirom na tadašnje stanje Josipa Broza Tita, uz uvažavanje njegove privrženosti automobilima ove marke, napravila projekt i plan za posebno namjensko vozilo tipa 600 s šestero vrata, koje bi poklonili Titu.
“Obzirom da je tada Titu bila amputirana noga, plan je podrazumijevao da može invalidskim kolicima da se uđe i izađe preko rampe, koja bi se spuštala bočno prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Međutim, taj projekt je ostao samo kao projekt i to vozilo nikada nije proizvedeno, s obzirom da je poslije nekog vremena predsjednik Tito preminuo “, ispričao je Radivojević.