Petak, 19 travnja, 2024

Zatvoren Zemaljski muzej BiH

Must Read

Zakucavanjem daski s natpisom “Zatvoreno” na vrata najstarije i najznačajnije kulturne institucije u BiH, prvi put u svojoj 124 godine dugoj povijesti zatvoren je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.
Piše: Almir Panjeta  l klix.ba

Zakivanje vrata Zemaljskog muzeja BiH × Foto: Almir Panjeta / Klix.ba

“Ovo društvo je u potpunom ratu, samo nema budale koja će izvesti tenkovski bataljun na ulicu! Kultura je svima na posljednjem mjestu, a najviše sam kivan na one k’o fol probosanske snage koje nisu prstom mrdnule na naše brojne pozive u pomoć. Uposlenici Muzeja godinu dana rade bez plaće, i shvatili smo da smo svojim entuzijazmom samo produžavali agoniju i pokrivali tuđi nerad i nebrigu za kulturu “, kazao je direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić pokazujući debelu plavu mapu u kojoj su svi dopisi za pomoć upućeni u proteklih godinu dana .

“U mnogim institucijama gdje treba 500 ljudi, radi njih 1500, za normalno funkcioniranje Muzeja treba oko 130 ljudi, a radi ih 60-ak. I s tih pola kapaciteta mi smo uspjeli održavati Muzej u životu, ali više nemamo snage. Spočitavaju nam da se nismo javili na natječaj Ministarstva civilnih poslova, a ne govore da se radilo o natječaju za projekte, ali ne i za pokrivanje troškova grijanja i plaće uposlenima. Ja nisam htio da kršim zakon i nenamjenski troše sredstva. Za funkcioniranje Muzeja s pola kapaciteta potrebno je 118 tisuća maraka mjesečno, a to ne možemo ni zaraditi, niti možemo napraviti toliko projekata da sve to pokrijemo i jednostavno moramo imati potporu države “, kazao je direktor Busuladžić. Potcrtao je da se ne radi tek o simbolici i da Muzej u ponedjeljak neće biti otvoren.

“Sudbina Muzeja se mora riješiti, i mora se znati tko je za njega nadležan, pa makar to bila mjesna zajednica Marijin Dvor! Zbog toga ćemo pred Sudom BiH tužiti državu i Vijeće ministara, i nadamo se da će Sud na kraju odrediti u čijoj je ova institucija nadležnosti “, poručio je.

Zatvaranju muzeja nazočio je i predsjednik GDS-a i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić, koji je sa skupinom studenata i učenika bacio novčiće u fontanu u botaničkoj bašti muzeja sa željom da se muzej ponovno otvori.

“Muzej se zatvara po zakonu, i jedino tako se može ponovno otvoriti: jasno određenim nadležnostima i određenim sredstvima za njegovo funkcioniranje. Muzej je simbolično bio nakratko zatvoren 2004., i nikada više u svojoj Historiji. Muzej je radio u ratu, ljudi su tu dolazili 1993., izdavan je Glasnik muzeja “, kazao je Spahić. Nakon zatvaranja Muzeja izveo je i performans izlaska, kada su on, direktor i uposlenici stali pred vrata i hodajući unatrag se udaljili od Muzeja.

Emotivan je bio i istup Envera Imamovića, ratnog direktora Zemaljskog muzeja, koji je također nazočio zatvaranju:

“Ovo je bruka! Sramota! Svi treba da se stide! Muzej nikada nije zatvoren! Muzej je u ratu radio, a sada se, 2012. godine, zatvara!”, Kazao je Imamović.

Iako je Muzej zatvoren, u holu su zavezani lancima za jedan od stupova ostali predstavnici AntiDayton skupine, koji su odlučni u namjeri da ne dozvole potpuno zatvaranje Muzeja, te grupa studenata i predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji očekuju da će im se tijekom dana pridružiti još studenata.

Nakon zakucavanja daski na vrata Muzeja, pored ulaza je postavljena i zastava BiH na pola koplja, koja simbolizira smrt još jedne od kulturnih institucija koje u sebi nose odrednicu Bosne i Hercegovine i za koje se nitko od političara u silnim utrkama za fotelje i vlast uopće ne brine.

Čavli u vratima Zemaljskog muzeja čavli su u kovčegu umjetnosti i kulture u BiH, koju su očito nebrigom i željom da sve počinje od njih aktualni političari na vlasti odlučili sahraniti. Ugašena je Umjetnička galerija BiH, ugašen je Zemaljski muzej BiH, a pred gašenjem su i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GNJIDA IS BACK! Hoće li Mate Granić u koaliciji s “Možemo” postati novi hrvatski premijer?

Kažu da je zlopamtilo i da ga je teško zabolilo Tuđmanovo poniženje kada ga je spremio na godišnji odmor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -