Published On: Ned, sij 6th, 2013

ZATRAŽENI PODACI O UTROŠKU SREDSTAVA ZA CIVILNO DRUŠTVO U BIH Nevladine organizacije mjesta za pranje novca


Uspostavljene su da bi sami sebi osigurali lagodan život, a djeluju većinom u funkciji određenih stranaka, navodi Kunić • Godišnje iz proračuna u BiH za nevladine organizacije ode 100 milijuna KM
Od svih ministarstava i institucija Bosne i Hercegovine zatraženo je da dostave izvještaje o tome koliko su od 2006. do 2012. dali proračunskih sredstava za financiranje nevladinih organizacija. Ovu inicijativu na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je zastupnik DNS-a Petar Kunić.
– Osim jasnog pregleda kome je i koliko dato za financiranje iz proračuna institucija BiH, mora se dati i odgovor da li je izvršena financijska kontrola utroška tih sredstava. Pitanje je da li su nevladine organizacije na bilo koji način iskontrolirane kako su potrošile sredstva koja su dobila, s obzirom na to da u javnosti postoje oprečne informacije da se novac nemilice daje, a troši pod sumnjivim okolnostima, istaknuo je Kunić.
On je za Oslobođenje istakao kako je zastupničko pitanje pokrenuo upravo iz saznanja da se na godišnjoj razini iz proračuna na svim razinama u BiH za nevladin sektor izdvaja oko 100 milijuna KM.