Utorak, 25 lipnja, 2024

Zastupnički dom smjenio SDA-ove kadrove u Vijeću ministara Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića

Must Read

predstavnicki_domZastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, koji je nedavno smijenio ministre sigurnosti i obrane Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića, svi z SDA.
Protiv smjene pomenute trojice glasali su samo zastupnici SDA, dok su iz SBiH bili suzdržani.

Sve ostale stranke koje imaju svoje zastupnike u Zastupničkom domu podržale su odlazak Stranke demokratske akcije u oporbu, javlja izvijestitelj Dnevnog avaza.

Dakle, za predloženu odluku glasalo je 26 zastupnika, šest ih je bilo protiv, dok su dva zastupnika bila suzdržana.

Zahtjev za smjenom ministara iz SDA naći će se i na sjednici Doma naroda, koja je zakazana za 19. srpnja Nakon što i Dom naroda potvrdi smjenu Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića, a to je više nego izvjesno s obzirom da postoji dovoljna većina, predsedavajući Bevanda predložit će nove kandidate za sastav Vijeća ministara.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da su nedavni dogovor iz Bruxellesa, obveze prema EU i NATO platforma nove parlamentarne većine.

“Osnovica za realizaciju naše platforme je proračun, koji je najveći koji je mogao biti u o vom trenutku”, rekao je Lagumdžija u obraćanju Zastupničkom domu nakon završene zastupničke rasprave o odluci za smjenu ministra članova Vijeća ministara iz reda SDA.

Lagumdžija je naveo da je molio lidera SDA Sulejmana Tihića da prihvati proračun ili preuzme odogovrnost za privremeno financiranje i izlazak SDP iz vladajuće koalicije.

“Nudili smo SDA da reforme provedu bez nas i pitali ih imaju li parlamentarnu većinu, a ako nemaju da se sklone”, istakao je Lagumdžija i dodao da je SDP spreman napustiti vlast ako je SDA u mogućnosti  okupiti kvalificiranu parlamentarnu većinu.

Osvrćući se na obraćanje zastupnicima ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, čiju smjenu danas potvrdio Zastupnički dom, u kojem je rekao da je većina ljudi u policijskim, tužiteljskim i obavještajnim strukturama  povezana s organiziranim kriminalnim grupama, Lagumdžija je ocijenio da je to dovoljan razlog da se Ahmetović sam zahvali na mjestu ministra sigurnosti.

Lagumdžija je rekao da je uvjeren da u svakoj strukturi i stranci, pa i njegovoj, ima onih koji su povezni s kriminalom, ali da je problem kada oni pređu u većinu.

Zastupnik  HDZ-a BiH Mato Franjičević rekao je da je stav ove stranke da u institucijama BiH treba da se poštuju ustavom i zakonima propisane procedure.

“Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda u potpunosti je ispoštovao Ustav BiH prilikom donošenja odluke o smjeni ministara iz reda SDA”, naglasio je Franjičević.

Prema njegovim riječima, prilikom formiranja nove parlamentarne većine i rekonstrukcije Vijeća ministara BiH sva tri konstitutivna naroda imat će svoje legitimne predstavnike.

“Sazrelo je vrijeme i da se na razini Federacije BiH ispoštuje ovaj princip i da sva tri naroda dobiju svoje legitimne predstavnike”, rekao je Franjičević. On je izrazio nadu da SDA neće blokirati institucije BiH.

Franjičevićevoj ocjeni da sadašnji predstavnici Hrvata u federalnoj vlasti nisu legitimni usprotivio se Zvonko Jurišić iz HSP-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda odbacio je primjedbe SDA da je prilikom donošenja  odluke o smjeni članova ove stranke u Vijeću ministara prekršio procedure.

“Osnov za donošenje odluke je zakon, tako da su primjedbe koje se odnose na proceduru potpuno neosnovane”, rekao je Bevanda zastupnicima u Zastupničkom domu, nakon što je završena rasprava o njegovoj odluci za smjenu ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija Fuada Kasumovića.

Navodeći da nije morao konsultirati Predsjedništvo BiH pri donošenju ove odluke, Bevanda je istakao da to nijednim aktom nije propisano.

“Točno je da je bila pismena inicijativa SDP-a, ali vjerojatno ste neki stavili čepove u uši kada sam obrazložio da sam za ovu odluku dobio suglasnost svih lidera političkih stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu”, rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, netočna je i danas ponovljena stara tvrdnja SDA da je ovogodišnji proračun smanjen u odnosu na prethodni, jer je proračun povećan za 45 milijuna KM.

Bevanda je istakao da su dva nulta prioriteta na europskom putu BiH bili proračun i globalni fiskalni okvir.

“Možda smeta nekome što je prvi put u pet godina fiskalni okvir donijet jednoglasno i što će BiH za naredne tri godine imati siguran novac za državu i servisiranje vanjskog duga”, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara.

On je istakao da je BiH zbog neusvajanja proračuna i neservisiranja vanjskog duga kreditni rejting BiH došao do dna.

“U Vijeću ministara smo usvojili zakon koji je upućen u parlamentarnu proceduru, a koji će za sva vremena otkloniti ono što se događalo prošle godine kada smo bili jedina zemlja koja je imala novac, a nije servisirala vanjski dug”, dodao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, mapa puta trasirana nedavno u Bruxellesu rezultat je dogovora političara u BiH i nitko je nije nametnuo.

“Ostala je još presuda Sejdić-Finci, što je trenutno jedini prioritet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, zaključio je Bevanda, izrazivši uvjerenje da će BiH, ukoliko budu poštovani rokovi dogovoreni u Bruxellesu, do kraja godine podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Nakon današnje rasprave u Zastupničkom domu o smjeni ministara SDA, Bevanda je ocijenio da su štrajk bivših vojnika i administracije bili uvod za anarhiju koju je lider SDA Sulejman Tihić najavio svojom nedavnom izjavom da je “rekonstrukcija jednako anarhija”.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović rekao je da će odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara iz SDA biti potvrđena i da će ovaj proces biti završen.

Magazinović je ocijenio da je najava blokade Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prilikom potvrđivanja Bevandine odluke antidejtonska i može da vodi u blokadu institucija BiH.

„Da li su dvije fotelje toliko vrijedne? Ja mislim da nisu“, upitao  je Magazinović tokom rasprave o Bevandinoj odluci i dodao da se proces rekonstrukcije Vijeća ministara BiH ne može zaustaviti.

On je rekao  da je danas evidentno postojanje nove parlamentarne većine u BiH i da je ishod glasanja o Bevandinoj odluci potpuno izjvestan.

„I u Domu naroda postoji potrebna većina, tako da će ovaj proces biti završen“, rekao je Magazinović.

Magazinović je naveo da je SDA time što nije podržao donošenje budžeta BiH za ovu godinu sam odlučio da iz pozicije pređe u opoziciju.

„Možda je postojala pogrešna procjena da princip ko ne podrži budžet izlazi iz vladajuće koalicije neće biti ispoštovan, ali oni treba da žive sa tom svojom procjenom“, rekao je Magazinović.

Mirsad Mešić iz SDP-a podsjetio je na eskplicitan stav ove stranke da neće biti dio vladajuće većine ako se nastavi privremeno finansiranje BiH i da će buduću vlast činiti stranke koje podrže donošenje budžeta za ovu godinu.

„Budžet je ključni argument koji ima veze sa životom u BiH i njenim evropskim putem“, rekao je Mešić.

Prema njegovim riječima, predsjednik SDA Sulejman Tihić imao je i prilike i vremena da sazna šta će se desiti ako ne podrže budžet.

„Očigledno da on to nije ozbiljno shvatio“, zaključio je Mešić.

12:42 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra odbrane BiH i zamjenika ministra finansija i trezora BiH i jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za danas.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda donio je odluku kojom se smjenjuju s dužnosti ministri sigurnosti Sadik Ahmetović i odbrane Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, svi iz SDA.

Bevanda je danas, na sjednici Predstavničkog doma, kazao da mu je Socijaldemokratska partija BiH uputila inicijativu o pokretanju smjene ministara i zamjenika ministra iz SDA u Vijeću ministara BiH.

Po njegovim riječima, uz zahtjev se traži smjena ministra sigurnosti BiH, ministra odbrane i zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

„Nakon obavljenih konsultacija sa svim predstavnicima stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu u ovom domu, predložena je i predmetna odluka.

Procesi koje smo pokrenuli i kojima smo poveli BiH na put prema EU se ne smiju zaustaviti. Štaviše treba ih ubrzati, što je prije svega elementarna zadaća spram svih onih koji su nas izabrali, pa se s toga mora izvršiti nužna rekonstrukcija izvršne vlasti da reformski procesi ne bi bili u zastoju“, kazao je Bevanda.

Imajući sve to u vidu, dodao je, rukovodeći se demokratskim načelima, opredijeljeni u nastojanju za pronalaženje najboljih rješenja, ne za političke stranke ili pojedince, već za opći boljitak BiH, uvažajavući legitimnu političku volju većine, donio sam odluku o smjeni ministra sigurnosti, ministra odbrane i zamjenika ministra finansija i trezora BiH u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz SDA.

„Koristim  ovu prigodu  zahvaliti ministrima na njihovom korektnom doprinosu u dosadašnjem radu Vijeća ministara te naglasiti da je ova odluka proizvod političkog razmimoilaženja u kojem politika koju sada zastupaju nema podršku većine“, kazao je Bevanda.

Na kraju želim istaknuti, dodao je, da rekonstrukciju vlasti poput ove ne treba shvaćati dramatično „jer su zapravo tokom cijelog mandata nužne određene korekcije pa i ovakve naravi  kako bi se došlo do zacrtanog cilja“.

Poslanička rasprava o predloženoj odluci je u toku.

10:41 U Sarajevu je nastavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dvojice ministara i jednog zamjenika ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Bevanda je odluku o smjeni članova Vijeća ministara BiH iz SDA Parlamentu BiH uputio 25. juna i to na prethodni zahtjev Socijaldemokratske partije (SDP)BiH koja je cijeli postupak rekonstrukcije vlasti u BiH pokrenula nakon prekida koalicije sa SDA, Hrvatskom strankom prava (HSP) BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRZB).

U međuvremenu formirana je nova parlamentarna većina u kojoj su koalicioni partneri SDP-u Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990.

Odlukom Bevande traži se smjena ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića, ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića i zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića, a da bi oni definitifno bili razriješeni dužnosti potrebna je i odluka Doma naroda Parlamenta BiH.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, zastupnik SDA Šefik Džaferović postavio je pitanje da li će Bevanda prisustvovati sjednici kako bi obrazložio zahtjev za smjenu pomenutih članova Vijeća ministara BiH, na što mu je predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković odgovorio potvrdno.

Kako je kazao Živković, sa Bevandom je održan sastanak na kojem je dogovoreno da će prisustvovati dijelu sjednice kada će biti raspravljano o smjeni Ibrahimovića, Ahmetovića i Kasumovića.

U dnevni red današnje sjednice naknadno je uvršten Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji predlagači su zastupnici Niko Lozančić i Nermina Zaimović-Uzunović.

Napominjemo da je današnja sjednica na samom njenom početku prekinuta pošto su iz Kluba poslanika iz SDS-a, koji su tražili izmjenu dnevnog reda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -