Zašto su Srbi i Hrvati opet dali Bošnjacima vanjske poslove?

Iako se Konaković čini kao ok lik nesklon šovinizmu prema nemuslimanima u BIH, i kao objektivno prihvatljiv kadar za cijelu BIH glede ovog mjesta, pitanje koje se samo po sebi nameće je zašto hrvatska i srpska politika uporno ovo mjesto prepuštaju Bošnjacima.
MVP je godinama popunjen kadrovima bošnjačke kvote i u njemu je utjecaj Srba i Hrvata minoran a radi se o glavnom punktu prema međunarodnoj zajednici. Tek je jedan kratak period na čelu ovog ministarstva bio Srbin, Igor Crnadak, no i on sam je djelovao kao radikalniji bošnjački kadar od Bisere Turković.
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković potvrdio je danas informaciju da je kandidat za ministra vanjskih poslova BiH.

“Predložen sam za tu funkciju, ta procedura je krenula”, rekao je Konaković danas u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo da je predsjednik Naše stranke Edin Forto kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija. Kandidat za ministra obrane je Zukan Helez iz SDP-a.

SNSD i SDP su danas usuglasili stavove oko pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predloživši da tu poziciju zauzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio “Pokreta za državu”.

Kandidati SNSD-a od ranije su poznati. Ministar financija BiH bit će Zoran Tegeltija, a na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac. Nenad Nešić bi se mogao naći u fotelji ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Što se ministara iz hrvatskog naroda tiče, mostarski odvjetnik Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova Dubravka Bošnjak, aktualna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH.

Predsjedateljica će biti Borjana Krišto (HDZ)./HMS/