Published On: Sri, ruj 26th, 2018

Zašto se Ameri i Izraelci boje Putinovog raketnog čudovišta?

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u ponedjeljak da će Rusija u roku od dva tjedna isporučiti Siriji protuzračni raketni sustav S-300, tjedan dana nakon što je Rusija okrivila Izrael za rušenje ruskog vojnog zrakoplova u Siriji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u New Yorku da ima “puno tema za razgovore s Rusima”, izrazivši uvjerenost da će među njima biti i njihova zadnja odluka o isporuci S-300 Siriji, piše Hina.

“Pokušavamo naći bilo kakav zajednički nazivnik s Rusima. Nalazimo puno mjesta gdje rade protiv američkih interesa. I držat ćemo ih odgovornima za to”, kazao je Pompeo koji bi se uskoro trebao sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Izraelski je premijer Benjamin Netanyahu kazao u ponedjeljak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će isporuka sustava S-300 “neodgovornim igračima” ojačati opasnosti u regiji, objavio je ured izraelskog premijera.

U telefonskom razgovoru nakon što je Rusija objavila svoju namjeru, Netanyahu je također rekao Putinu da će Izrael nastaviti štititi svoju sigurnost i svoje interese.

Izrael je dugo lobirao da Moskva ne isporuči sustav S-300 Siriji.

Rusija, koja podupire vladajući režim u Siriji, izjavila je kako je sirijska protuzračna obrana greškom srušila ruski Il-20 nedugo nakon što su izraelski zrakoplovi pogodili obližnju metu. Rusija je okrivila Izrael zastvaranje opasnih okolnosti koje su dovele do pada ruske letjelice.

Izraelci pak tvrde kako će poraditi na tome da im se vojne misije ne poklapaju s onima ruskih snaga no ne planiraju obustaviti svoje misije.

Mogućnost da se srpska vojska dodatno ojača ruskim raketnim sustavom S-300 dobila je pomalo formalnu notu kada je potpredsjednik ruske vlade Dimitrij Rogozin poklonio tadašnjem srpskom premijeru Aleksandru Vučiću maketu S-300. Nedavna izjava Dmitrija Šugajeva, šefa ruske Federalne službe za vojnotehničku suradnju, pokazuje da ima i nešto više osim političkih gesta. “Srpski partneri trenutačno pokazuju interes za isporuku bataljuna S-300. To je nešto o čemu trenutačno razgovaramo”, rekao je Šugajev prije nekoliko mjeseci.

Inače, raketni sustav S-300 je obrambeni sustav raketa zemlja-zrak koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letjelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarjelo, njegova cijena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 milijuna dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju – šest lansera, 48 raketa, zapovjedna, radarska i pomoćna vozila.

Po mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odjeljenja s ukupno 12 lansera. “To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i pol dolara, a to nije realna priča. Također, treba imati na umu da je to pomalo zastarjeli raketni sustav”, rekao je Lazanski, za srpski list Blic.

Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je nedavno i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sustavi. “Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protuzračne obrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo ‘torove’ i ‘bukove’, naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će ovisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna potrošiti”, kazao je Rogozin.

Urednik stranice Tango Sox Petar Vojinović nije siguran da će uopće doći do kupovine sustava. “Priča o želji za nabavkom sustava PZO traje dulje vrijeme i predloženi ruski paket koji uključuje S-300, stariju verziju raketnog sustava, ipak je nešto izvan realnih potreba. Srpska vojska bila bi sretna i s drugim sustavima, prije svega nekim od ‘bukova’. S-300 je velik zalogaj, može biti političko-strateški problem”, kaže Vojinović.

On priča da su borbeni zrakoplovi puno važnija stavka. “Lovce koristimo i u miru za identifikaciju problematičnog civilnog prometa. Sko skrenemo fokus samo na rakete, strateški nepotrebno trošimo ukupne, male resurse koje kao zemlja imamo. Rakete ne mogu identificirati civile, mogu ih samo rušiti. S druge strane, posjedovanjem S-300 postajemo, kako političari vole reći, neutralniji. Ali postajemo i meta”, ističe Vojinović.

S-300, ovisno od raketa kojima je opremljen, može imati teoretski domet od čak tristotinjak kilometara.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare