Published On: Sri, ruj 26th, 2018

Čudotvoran lijek protiv raka raste u svakom vrtu

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi postati i poznati žuti cvijet koji se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Diljem svijeta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis. 

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima puno istine. Naime, znanstvenici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u europskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantaminkoji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora, kažu znanstvenici.

“Tumorske stanice posebno su osjetljive na redukciju u sintezi proteina.”, objašnjava studija objavljena u znanstvenom magazinu Structure. 

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog podrijetlameđu kojima je i morfij (poznat kao lijek protiv bolova), kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti). Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribosome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Istraživanje je provedeno belgijskom sveučilištu pod vodstvom Denisa Lafontainea.

Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare