Published On: Uto, pro 7th, 2021

DA NE OSTANE NEPRIMJEĆENO: Zašto nitko ne pregovara s Komšićem o izmjenama izbornog zakona?

U BiH medijima, od naizgled vrsnih političara, analitičara i novinara, koji se busaju u nezavisna prsa, imamo priliku saznati kako se o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini pregovara s plemenskim poglavicama naspram, kako bi to pristajalo zapadnom civiliziranom svijetu, demokratski izabranim vođama. Pomislio sam da bi bilo važno napisati par riječi o demokraciji te razjasniti zamku u koju su upali.

Prvi put spomenuta prije više od dvije tisuće godina u Staroj Grčkoj, kolijevci zapadne civilizacije, demokracija je do danas doživjela više oblika, bezbroj apgrejda, a mnoge verzije i dalje žive. Kao što možda još netko koristi icq messenger, a vjerojatno se nađe i netko da fura piratsku verziju Windows ’97, tako danas vidimo i razne preživjele oblike demokracije i demokracije.

Na primjer, Sjeverna Koreja punim imenom se zove Demokratska narodna republika Koreja.

Nisam ništa pomiješao, nije to ona Koreja iz koje dolazi Samsung i KIA, neloši auti srednje klase. To bi bila Južna Koreja, službenog naziva Republika Koreja.

Demokratskom se naziva ova sjevernija čiji nas Veliki vođa svako toliko podsjeti na nuklearno oružje, dok se narod, nositelj vlasti u demokraciji, valjda dobrovoljno, izgladnjiva, kako bi Veliki vođa održavao nuklearni program i prijetio Sjedinjenim Američkim Državama.

Isti taj Veliki vođa uređuje ponaosob tko može živjeti u glavnom gradu (Pjongjang) ili tko ima pravo na vozačku dozvolu.

To su samo neki od apsurda koje žive građani te demokratske narodne republike . Ako pogledate na internetu slike i koji video, vidjet ćete da je Pjongjang grad duhova osim na rođendan velikog vođe ili njegovih prethodnika, ujedno oca i djeda. Tada su svi građani sretni i ushićeni, a oni koji nisu sretni i ushićeni su mrtvi, kao i pola generala, zet, brat i tako dalje.

Već se netko čudi zašto pišem o demokraciji u Sjevernoj Koreji. Imamo bližih i boljih primjera pa ću se držati zapadne polutke i demokracije, koja se ovdje naziva predstavničkom.

U predstavničkoj demokraciji određena skupina ljudi, koji dijele neke zajedničke vrijednosti i osjećaju pripadnost određenoj skupini – društvu, bira svoje političke predstavnike, koji ih onda predstavljaju i zastupaju njihove interese u institucijama vlasti, sve u okvirima zakona.

Najčešće je parlament (sabor, zastupnički dom), gdje se okuplja širi krug političkih predstavnika, mjesto gdje se donose zakoni po kojima sve u državi funkcionira, a za što je zadužena izvršna vlast.

Sudska vlast pak procesuira one za koje se pretpostavlja da ne poštuju zakone.

U demokraciji država nije jedini oblik teritorija na kojem se ljudi organiziraju pa imamo federacije i unije, kao skupine država, koje su se organizirale te određene ovlasti i politike usklađuju i zajednički provode.

Najpoznatije su Sjedinjene Američke Države i Europska unija. Unutarnja uređenja država mogu se razlikovati. Neke države imaju autonomne pokrajine, kako bi se svakoj skupini unutar države osiguralo predstavljanje u svim institucijama s ciljem postizanja ravnoteže među skupinama koje žive u državi. Ključ je u ravnoteži.

Unutarnje teritorijalno uređenje, možemo slobodno zaključiti, ako prati prirodan odnos snaga među društvenim skupinama, nije nikakva prijetnja, nego garancija ravnoteži.

Više je primjera uspješnih demokratskih država, koje su uređene na različite načine. Njemačka se sastoji od saveznih republika, Italija od regija, koje nemaju isti utjecaj na centralnu vlast, neke imaju veći ili manji oblik autonomije.

Švicarska se sastoji od kantona. Kraljevina Belgija je federativno uređena, sastavljena od tri administrativne regije u kojoj politički koegzistiraju tri naroda: Flamanci, Valonci i Nijemci.

Oni se na području Belgije isprepliću zbog čega je zakonom precizno uređeno do nivoa općina, koji je službeni jezik, dok je Brussels, kao glavni grad i posebna zona, dvojezično područje.

Pametne države, koje više desetljeća, a neke i stoljeća, uspijevaju održati stabilnost, ugradile su u izborne zakone različite mehanizme, koji osiguravaju ravnopravano predstavljanje svake društvene skupine na svim razinama vlasti.

Osim aktualnih bošnjačkih političara, posljednji je na ovim prostorima Slobodan Milošević problematizirao demokraciju u smislu vrijednosti glasa.

Suvišno je ulaziti u rezultate tog problematiziranja, budući da smo imali priliku svjedočiti višegodišnjem ratu koji je ’90ih godina prošlog stoljeća, uništio naše države. Svaki daljni argument kontra teze da je demokracija jedan građanin jedan glas je suvišan.

Amerikanci to znaju na primjeru iz nedavne prošlosti, kada je 2016. godine Hillary Clinton izgubila predsjedničke izbore od Donalda Trumpa iako je dobila 2.86 milijuna više glasova američkih građana.

Amerika ima elektorski izborni sustav za izbor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. SAD čini 50 država, koje imaju lokalnu autonomiju u skladu s federalnim ustavom.

Svaka od njih ima određeni broj elektorskih glasova, koji čine Electoral Collage, a čija je svrha izbor predsjednika SAD-a. Elektorske glasove svake države osvaja kandidat koji pobjeđuje u toj saveznoj državi. Pobjednik izbora je kandidat koji dobije više elektorskih glasova, a ne više glasova građana.

Elektorski način izbora Predsjednika SAD osigurava kako male države poput Wyoming, Alaska i Hawaii (u kojima glas jednog građanina vrijedi i do tri puta više od glasa jednog građanina u velikim državama poput Californije i Texasa) ne bi potpuno izgubile značaj kod izbora predsjednika SAD-a.

Zbog toga male države imaju veći broj elektorskih glasova u odnosu na broj stanovnika, čime se osigurava unutarnja ravnoteža između država te nikako ne znači da u Sjedinjenim Američkim državama ne vlada demokracija.

Bosna i Hercegovina država je teritorijalno sastavljena od dva entiteta u kojima žive tri konstitutivna naroda. Tako je ugovoreno Daytonskim sporazumom, koji je zaustavio rat, a bavi se i budućim uređenjem države.

U posljednje vrijeme pokušava se ići dalje u prošlost kako bi se dokazalo čija je Bosna i Hercegovina više ili manje.

Tako imamo izvlačenje nekih činjenica iz doba Osmanskog carstva pa i od ranije, kada su Bosnom vladali kraljevi. Neki drugi bi se možda pozivali na razdoblje između dva svjetska rata, a treći na razdoblje s kraja ili iza drugog svjetskog rata.

Sve su to važna razdoblja u povijesti Bosne i Hercegovine. Međutim, danas relevantan ugovor sklopljen između naroda koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine je onaj posljednji, Daytonski sporazum.

Svrha izvlačenja činjenica iz dalje prošlosti, kojem svjedočimo u posljednje vrijeme, može biti jedino zamućivanje ionako mutne vode, umjesto da se sjedne hladne glave te se konačno dogovori dugoročna suradnja s ciljem stabilnosti, koja će biti temelj napretka prostora na kojem zajedno žive tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Iako Daytonski sporazum obećava, Izborni zakon ne osigurava, svakom od tri konstitutivna naroda političko predstavljanje u institucijama vlasti u jednakim omjerima.

Ovo se prvenstveno odnosi na Predsjedništvo države i Dom naroda, gdje su se u posljednjim izbornim ciklusima dogodile značajne neravnoteže, a posljedica kojih su blokade institucija i stanje kakvo danas imamo.

Trideset godina nakon raspada SFR Jugoslavije, dok su Slovenija i Hrvatska punopravne članice Europske unije, političari u BiH, uz pomoć stranih predstavnika, pregovaraju o izmjenama Izbornog zakona.

Posljedica je to tridesetgodišnje politike nadmudrivanja, prevara i obmanjivanja svih građana Bosne i Hercegovine.

Cilj političara SAD-a i Europske unije, koji pomažu u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, je postizanje ravnoteže, koja će osigurati dugoročnu stabilnost države.

Oni su, uvjeren sam, svjesni kako se ravnoteža u Bosni i Hercegovini ne može postići nadjačavanjem jednog od naroda nad drugima. Oni dobro poznaju demokratska načela i uživaju blagodati demokracije u zemljama, koje su predvodnice današnje civilizacije.

Zašto se onda političari, novinari i analitičari po BiH medijima čude kada pregovarači sa Zapada pregovaraju s političkim liderima tri konstitutivna naroda, a ne s proglašenim pobjednicima prošlih izbora?

Odgovor na to pitanje je jednostavan. Da su ti izbori održani po demokratskim standardima, rezultati tih izbora bili bi implementirani, a država danas ne bi bila u neravnoteži i na rubu novog sukoba. Ukratko, ne bi se niti pregovaralo o izmjenama Izbornog zakona.

Željko Komšić izabran je uglavnom glasovima Bošnjaka¸ na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda, što je činjenica koju, nakon što je treći put izabran na to mjesto na isti način, ne treba dokazivati.

Iako nije jedini, on je najistaknutiji primjer. Budući da je cilj postizanje ravnoteže, kao preduvjeta stabilnosti i napretka države, Željko Komšić u toj jednadžbi ne igra apsolutno nikakvu ulogu.

Strani predstavnici jednostavno su zaključili, na temelju glasova pripadnika konstitutivnih naroda na posljednjim izborima, tko su politički predstavnici svakog od njih te pregovaraju s njima. Voditi pregovore, kojima je cilj postizanje ravnoteže, s likom koji je perfidno obmanjivao svoje birače i uzrokovao ogromne neravnoteže u političkom predstavljaju konstitutivnih naroda, bio bi apsurd.

Izmjenama Izbornog zakona nužno je osigurati konstitutivnim narodima ono što im je obećano Daytonskim sporazumom. Različiti modeli su iskušani u jednako kompleksnim državama. Potrebno je procijeniti koji od njih je najprikladniji za Bosnu i Hercegovinu i ga implementirati na vrijeme za predstojeće izbore uz eventualno potrebne prilagodbe.

 

Jure Landeka l poskok.info
guest
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Pita se sejdo koliko u mojoj kući moj mačak Baki.

Smrt SDA fasistima, sloboda muslimnaima i Sejdi.
Smrt SDA fasistima, sloboda muslimnaima i Sejdi.
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

Kada ce KRIMINALIZOVANO TUZILASTVO I SUD BIH da PROCEUIRAJU ZELJKA KOMSICA ,,ZLATNOG LJILJANA,,

Zeljko Komsic je dokazani ratni zlikovac koji je kriv za smrt preko 30 srpkih i hrvatskih civila u Sarajevu koje je on targetirao i pomagao ZLOCINCIMA ABIH da ih PRITVORE I ODVEDU NA GUBILISTE.

O ZLOCINIMA ZLATNOG LJILJANA KOMSICA POSTOJE SVJEDOCI KOJE KRIMINALNO TUZILASTVO NE ZELI DA VIDI.

NEMA MIRA DOK JE RATNI ZLIKOVAC ZELJKO KOMSIC NA SLOBODI I NA VLASTI.

NIJE ON ZLATNOG LJILJANA DOBIO DZABE. ZASLUZIO GAO JE KAO I SVI ZLIKOVCI ABIH UBIJAJUCI SRPKU DJECU, NEJAC I CIVILE.

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  Smrt SDA fasistima, sloboda muslimnaima i Sejdi.
1 godina prije

Bravo

rinaka
rinaka
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

DF ovi glasovi su ključni za izmjene izbornog zakona, bez problema mogu blokirati ako žele, ja ih ne bi ljutio, vi kako hoćete

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  rinaka
1 godina prije

🤣🤣🤣👍

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  rinaka
1 godina prije

Koji crni glasoviDf.Njih niko više ne doživljava Bitno su ko. bijela. bojica🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  rinaka
1 godina prije

Tvoj komentar, možda i ironičan, ali da su bošnjaci davali glasove DF-u a ne SDA i drugim bošnjačkim strankama možda i bi to bila odlučna stranka. Tko zna, možda i bi oni bili građanska stranka a ne “gradžanstvo” kakvo su sad.
Činjenica je, da kada se prema nekim općinama i biračkim mjestima pogleda, gdje su bošnjaci većina, Komšić među prva dva, s najviše glasova, često i prvi, DF na istom izbornom mjestu nema dovoljno da prijeđe prag. Jasno je da je takvo glasovanje bilo nož u leđa a ne “glasam za koga hoću jer sam građanin”.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

Gledaj mu slike ko da su tjeralicu raspisali za njim.Prava bošnjačka faca

Krstač
Krstač
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

Ahahahahahaha……ma hajte,molim vas,ahahahahahs,Sejdo,o Sejdo,Qvikliiiiiiiiiiiiiii…..ajaja…ta će Sejdo!…

Kiklop
Kiklop
1 godina prije

A sta pitati Judu Iskariotskog…mozda kada ce se objesiti????

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  Kiklop
1 godina prije

Ma nemojte ga, dušu našu, dirati. Hebe ga ciroza I rak pankreasa.

Bimbo
Bimbo
1 godina prije

S kime ba? Sa sejdom? Vuahahaha…

djuro
djuro
1 godina prije

Boli sejdu, ona stvar, ni kriv ni dužan tri puta bio predsjednik, ode sejdo u penziju

Last edited 1 godina prije by djuro
Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
1 godina prije

Velika čast. Zato se i propio… I prostatu izgubio. I zitigu više nemere…

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

Pa rekao sam da ga voli ona stvar

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

On i ne guzi,, hanumu mu deru jare iz kampanje,,,

Bimbo
Bimbo
1 godina prije

U zadnje Sejdo ima problema i s uriniranjem. Možda mu prostatu treba izvaditi?

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

A prostata je organ sexa. Bez prostate nemere se više zitigu.

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

Od čestih erekcije bez sexa, prostata takođe oslabi. Mož misliti kako je kad prije braka ne možeš zitigu. Praktično u brak uđeš bez prostate.

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

I onda se čudiš što ti komšija Bimbo zigu nuže.

Dambo
Dambo
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

Čiju nuže?

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

Urinira on na jednu i jedinu PiH !

Dambo
Dambo
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 godina prije

Misliš bih?

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Sejdo je naj veci krivac za stanje u bih Zatrovo je odnose sa bosnjacima Ali stice ga kazna Nije bez veze dobio zlatnog ljiiljana

Bimbo
Bimbo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ma hebo odnose sa boknjacima. Neka sejde da se imamo s kime zahebavati. A i koristan je. Od njega možemo naučiti da treba čuvati jetru, pankreas, prostatu…

Bimbo
Bimbo
1 godina prije

Ja predlažem da ona umotana Lejla sa partnerom iz us, umjesto u Podgoricu, svoj dobrotvorni prilog pošalju sejdi. Žao mi ga. Ostao jadan bez prostate.

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Bimbo
1 godina prije

😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

Mećanje
Mećanje
1 godina prije

haj živio, ma hajte molim vas… !

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
1 godina prije

Zašto nitko ne pregovara s Komšićem o izmjenama izbornog zakona?
– – a, šta će mu oni?! on sve oko izbora dogovori sa … hod-ža.ma!

Dambo
Dambo
Šta ti kažeš na ovo?  MujoNeLaže-on je TAKAV!
1 godina prije

Haso idi pravit bure ke.

Hexer
Hexer
1 godina prije

Komšić je doprinio i hvala mu Možete vi pričati što hoćete ali da nije Komšić izabran odnosno da je Čović umjesto njega u predsjedništvu pitanje bili se danas razgovaralo o izbornom zakonu.

zato puno našoj borbi.

kmee
kmee
1 godina prije

Cuj zasto covjek je na sljivi pa zaudara pa prvo treba na odvikavanje, ne moze ovakav ni slusati ni govoriti.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Bože dragi, kroz povjest ovog čovjeka će dobro i jako, jako dugo pamtiti Hrvati, a kako, to je jedna danas nesaglediva strahota…
Bojim se da on uopće nije svjestan toga, što znači kad te ne voli cijeli jedan narod kojem je navodno nekad pripadao, jasno sve dok nije postao onaj “Željko Komšić”.

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Dambo
Dambo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ama glupan. Radijus kretanja mu je od hrasna do marin dvora.

TREF
TREF
1 godina prije

ZATO ŠTO JE PREDSJEDNIK A NE ONAJ GUBO

TREF
TREF
1 godina prije

NEK VAŠ PREGOVARA A ŽELJKO JE TU GDJE SMRDEK NE MOŽE NI PRIMIRISATI.ETO MU NEK BUDE PREDSJEDNIK KOD dodika

Uskok
Uskok
1 godina prije

Više bi obrezivali sejdu da je predsjednik kućnog savjeta u zgradi gdje preživljava

Dambo
Dambo
Šta ti kažeš na ovo?  Uskok
1 godina prije

Probali su ga obrezat. Aki u njega fimoza. Nemaš šta obrezati.

Dambo
Dambo
1 godina prije

Ma Sejdo, ljubavi naša, ma di si ti?

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

dodje ti cak i zao sejde