Published On: Čet, ruj 28th, 2017

Zašto je moje dijete doma neposlušno, a u vrtiću sluša odgojiteljice?

Neposlušno dijete je hirovito dijete koje reagira na pedagoški nepravilne odgojne mjere.

U vrtiću postoje pravila prema kojima djeca lakše provode dan. Bez tih pravila bi bili nesigurni i osjećali bi se ugroženo što bi rezultiralo protestom.

Neki roditelji otvoreno priznaju nemoć i svjesni su da dijete vrlo mudro manipulira njima kako bi dobilo ono što želi.
Odgojitelji se često nađu u situaciji da ih roditelji mole za pomoć u odgoju. Dobra suradnja između roditelja i odgojitelja donosi dobrobit za sve. Odgojitelji su stručnjaci i rado će vam pomoći ako im iskreno iznesete problem koji imate u odgoju djeteta.

Djeca urednog razvoja vrlo brzo usvoje pravila ponašanja u svojoj odgojnoj skupini u vrtiću. Ako odbijaju hranu kako bi zadobili pažnju odgojiteljica, vrlo brzo će odustati jer će shvatiti da će ostati gladni. Odgojiteljice ne mogu hraniti dvadeset gladnih usta i pri tome glumiti sve moguće uloge kako bi dijete pojelo obrok.

Mama ili tata će učiniti sve samo da bi dijete nahranili, a onda ono shvati da na takav način može manipulirati roditeljima.

Ponekad nam roditelji dovedu dijete u vrtić u majici koju je nosilo prethodni dan i ispričavaju se jer im dijete nije „dalo“ skinuti. Odgojitelji promijene majicu bez problema. Zašto?

Jer su dosljedni. Objasnite djetetu zašto treba biti čist i uredan. Dopustite mu izbor između 2-3 majice, ali naglasite da se mora presvući. Nemojte se previše raspravljati. Što duže pregovarate to su izgledi manji da ćete uspjeti.

„Ne da mi da ju počešljam“?

Čest problem s djevojčicama koje imaju dugu kosu.

Ako češljate dijete u žurbi sigurno ćete mu nanijeti bol češljanjem zapetljane kose. Dijete to pamti. Uzmite si više vremena kod jutarnjeg spremanja u vrtić. Navečer, prije spavanja, dobro raščešljajte kosu pa ćete ujutro imati manje posla. Dopustite da samo izabere češalj, ukosnice, gumice za kosu…

Ne želi spremiti igračke nakon igranja, a u vrtiću to čini skupa s drugom djecom. Dijete uči po modelu. Pokažite mu da svaka stvar u kući ima svoje mjesto. Kada se nešto koristi to se mora vratiti na njegovo mjesto kad nam više nije potrebno.

I u vrtiću igračke imaju svoje mjesto. I djeca ih, kad završe s igrom, vraćaju na mjesto s kojeg su ga uzela.
Odgojitelji će vam na roditeljskim sastancima dati savjete i upute kako uskladiti pravila koja se primjenjuju u vrtiću i koja i vi trebate s djetetom u svom domu primjenjivati. Ako se držite tih pravila ne bi trebalo biti problema. Ukoliko imate problem, dogovorite s odgojiteljima individualni sastanak i zatražite pomoć. Rado će vam pomoći, a i dovoljno dobro poznaju vaše dijete pa će vam moći dati pravi savjet, prenosi Narod.hr