Published On: Čet, ruj 28th, 2017

Hoće li Rusija zaista ugasiti Facebook?

Predsjednik konzorcija “Inforus” Andrej Masalovič je u intervjuu za RT komentirao glasine o gašenju društvene mreže Facebook u Rusiji i rekao da je sve moguće. “Prijetnje ove vrste su prilično stvarne. Na primjer, imamo društvenu mrežu LinkedIn koja u Rusiji nije poznata, ali je u svijetu jedna od glavnih mreža poslovnih kontakata. Operacije LinkedIna su u Rusiji blokirane”, objasnio je stručnjak.

Istodobno, pozivajući se na iskustvo o takvim pitanjima, Masalovič je izrazio uvjerenje da se to ipak neće dogoditi, jer Facebook ima previše korisnika.

“Po mom iskustvu, gdje postoji velika publika, stranke često nađu kompromis, čak i, čini se, u beznadnoj situaciji. Na primjer, kad su takvi zahtjevi došli za platformu Telegram Pavela Durova, pronašli su rješenje”, zaključio je.

Internetski stručnjak Oleg Kolesnikov je također izrazio mišljenje da kada je riječ o važnim sudionicima na tržištu, Roskomnadzor pokušava provesti duge pregovore s ciljem pronalaženja kompromisa.

Glasnogovornik Roskomnadzora, Vadim Ampelonski, za RT komentirao situaciju o mogućoj zabrani Facebooka u Rusiji.

Prema njegovim riječima, nije bilo prijetnji od čelnika Roskomnadzora Facebooku.

“Novinari su to izmislili i napravili pretjeranu dramu”, objasnio je Ampelonski.

Rekao je da se na posljednjem sastanku s predstavnicima američke tvrtke otvorilo pitanje pohrane osobnih podataka za Ruse. Facebook je naveo kako će razmotriti ovo pitanje.

“Od tada nije bilo vijesti od njih. Pretpostavljam da će se na kraju godine ponovno pojaviti u našoj zemlji”, rekao je glasnogovornik Roskomnadzora.

Napomenuo je kako se u situaciji s Facebookom trebao kretati na istom putu kao i s tvrtkom Twitter.

“Kad su nas posjetili predstavnici Twittera, zatražili smo mjesec dana da damo službeno stajalište o provedbi ruskog zakonodavstva. Dali su pismo u kojem su rekli da će do sredine 2018. godine riješiti pitanje prijenosa osobnih podataka Rusa”, rekao je Ampelonski, dodajući kako Facebook još uvijek nema takav stav.

Istaknuo je da bez takvog stava Roskomnadzor u suradnji s tvrtkom uzima u obzir nekoliko čimbenika.

Prvi i glavni faktor je da je Roskomnadzor agencija za provedbu zakona. Prioritet naše djelatnosti je strogo poštivanje ruskog zakonodavstva od strane svih igrača na tržištu, bez iznimke. Drugi faktor je da Facebook, naravno, ima značajnu publiku u Rusiji, koja je zainteresirana strana s gledišta donošenja određenih odluka. Treći faktor je da Facebook nije jedini izbor, jer postoje i druge društvene mreže sa sličnom funkcionalnošću”, rekao je Ampelonski.

”Na temelju tih čimbenika agencija gradi stav u interakciji s tvrtkama”, dodao je.

Ranije je Interfax izvijestio je da je šef Roskomnadzora Aleksandar Žarov upozorio na moguće gašenje Facebooka u Rusiji 2018. godine, ali samo u slučaju da tvrtka ne poštuje ruske zakone o prikupljanju i prijenosu osobnih podataka korisnika u Ruskoj Federaciji.