Published On: Fri, Apr 26th, 2019

Zašto Hrvati ne smiju sudjelovati u srpsko-bošnjačkim ratnim pripremama

Ratni bubnjevi u BiH nikada nisu do kraja utihnuli, nego su samo bili manje ili više prigušeni. Tomu smo svjedoci i posljednjih dana i to u najnovijoj ratnohuškačkoj epizodi – rezervni sastavi policija RS i FBiH. U ovom srpsko-bošnjačkom igrokazu, koji lako može izmaknuti kontroli, Hrvati jednostavno ne smiju sudjelovati. To ne smije biti i hrvatski rat!

___________piše: Jurica Gudelj I Dnevnik.ba

Nakon što je srpska strana predvođena Miloradom Dodikom glatko odbila ideju da se na granice BiH i Srbije rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH kako bi spriječili nekontrolirani priljev ilegalnih migranata, Republika Srpska je odlučila osnažiti svoje policijske snage kako bi bila sposobna kontrolirati ulazak migranata u BiH. To je službena verzija službene Banja Luke kojom se objašnjava zašto MUP RS dobija 1.000 „rezervista“.

To je pak bilo sasvim dovoljno da se Sarajevo, uvijek spremno na potpirivanje i sukoba i netrpeljivosti, odluči na „recipročan potez“. Tako nam je Bakir Izetbegović ovih dana rekao kako će Federacija BiH formirati rezervni sastav sa 2.500 policajaca. Isto traže i stranke tzv. bošnjačke ljevice i manje i više radikalne. Dakle, cijeli bošnjački politički spektar podržava ideje Bakira Izetbegovića o praktičnoj militarizaciji entiteta FBiH.

I dok Dodik barem službeno priča o tomu kako su ilegalne migracije razlog jačanja entitetske policije, bošnjačko političko Sarajevo je odbacilo svaku krinku – jedini razlog zbog kojeg bi militarizirali FBiH su Srbi. Logika je jasna: ako Srbi angažiraju 1.000 novih (rezervnih) policajaca, Bošnjaci će 2.500.

Policije u BiH bi trebale biti jače, trebalo bi biti više policajaca, oni bi trebali biti i opremljeni i obučeni i plaćeni. Riječ o ljudima koji imaju jedan od društveno najodgovornijih poslova, svakodnevno se susreću s potencijalno pogibeljnim situacijama, kao što smo mogli i vidjeti u zadnjih godinu dana.

U tom smislu, nitko razuman se ne može i ne smije protiviti jačanju policije i to kako bi se ona što efikasnije borila protiv kriminala i potencijalnih terorista.

Ali ne, to nije razlog zbog kojeg Sarajevo traži jačanje policijskih kapaciteta. Njima je prvi razlog za jačanje policije u FBiH upravo neka zamišljena buduća borba protiv Srba. I u tom Hrvati ne smiju sudjelovati.

No bošnjačko političko Sarajevo se malo preračunalo. Ponašaju se onako kako su se i naviknuli – Federacija je, misle, bošnjački entitet i bošnjačka politika će o svemu tomu suvereno i donijeti odluku.

Tako se dogodilo da su „zaboravili“ da se nikakva odluka ne može donijeti bez hrvatskih političkih predstavnika. Isto tako, zaboravili su da entitet FBiH nema ni nadležnosti imati klasičnu policiju. Policijske snage su naime u nadležnosti kantona koji ih uostalom i plaćaju. Na razini FBiH mogu postojati samo specijalne policijske postrojbe i sudska policija. Sve ostalo je nadležnost kantona.

Kantonalne policije i treba jačati, ali kako bi se što efikasnije borile protiv kriminalaca a ne pripadnika drugih i trećih konstitutivnih naroda.

Stoga, hrvatska politika mora biti odlučno protiv stvaranja bilo kakvog rezervnog sastava policije na federalnoj razini. Jedino za što se može zalagati jest jačanje kantonalnih policija, koje uostalom u svakom slučaju i trebaju financijsku pomoć za modernizaciju.

Policajcu treba biti veća plaća i to je ono što treba podržavati. Sve drugo je samo ulazak u spiralu zla bez povratka u kojoj smo već ranije bili a iz koje uostalom nikad nismo ni izašli.