Published On: Sub, kol 6th, 2016

ZAOKRET Bevanda dostavio primjedbe, Zvizdić vraća županije u Mehanizam koordinacije

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je kako je suglasan da se u tijela i odlučivanje Mehanizma koordinacije uključe županije koje su izbrisane na sastanku koji je prošle nedjelje održan između vodećih bošnjačkih i srpskih dužnosnika, dok je zamjenik predsjedatelja Vjekoslav Bevanda već dostavio formulacije prijedloga za izmjenu prijepornih točaka, piše Večernji list BiH.
Glas razuma
Zvizdić je tako, nakon što su se srpski dužnosnici Milorad Dodik i Mladen Ivanić složili da se u tijela Mehanizma koordinacije vrate i županije, postao prvi bošnjački čelnik koji je izrazio suglasnost s time da se korigira dogovor iz restorana Barka prošle nedjelje. 
Kako doznaje “Večernji list”, ovoga tjedna su uredi predsjedatelja Zvizdića i dvojice zamjenika Bevande i Šarovića razmijenili informacije glede sadržaja nedjeljnog razgovora te je dogovoren novi sastanak predstavnika Vijeća ministara i čelnika vlada dvaju entiteta 17. ili 18. kolovoza kada će se to pitanje i definitivno pokušati skinuti s dnevnog reda. 
Bevanda je, pak, naveo formulacije za izmjene spornih točaka oko odlučivanja u Mehanizmu koordinacije, kao i sastava tijela za preispitivanje tih odluka.
Kvorum, preispitivanje…
Hrvatska strana inzistira da kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje moraju, uz ostale ovlaštene predstavnike iz Vijeća ministara i entitetskih vlada, činiti i predstavnici svih 10 vlada županija i Vlade Brčko Distrikta. Uz to, traži se da u svim odlukama koje će se eventualno preispitivati budu također predstavnici deset županija i da odlučuju “u skladu s ustavnim nadležnostima za sadržaj koji se razmatra na sjednici, odnosno koji je predmet odluke”. Bevanda je zatražio i da se prije sjednice, koja bi se trebala održati sredinom kolovoza, dostavi prečišćeni tekst dogovora s posljednjeg zajedničkog sastanka iz lipnja ove godine kako bi se mogli iznijeti jasni stavovi.
Zvizdićev Ured je, pak, nakon glasnih prigovora hrvatske strane, odgovorio kako je suglasan s time da se u ova tijela Mehanizma koordinacije uvrste županije odnosno Brčko Distrikt.
Prošlonedjeljni sastanak između Izetbegovića, Dodika i izaslanstava bošnjačke odnosno srpske strane rezultirao je izbacivanjem županija iz dvaju važnih tijela za odlučivanje u Mehanizmu koordinacije, što je kod hrvatskih dužnosnika izazvalo oštre osude i ocjene kako je riječ o dogovoru protiv Hrvata. Usuglašavanjem ovoga dokumenta BiH definitivno otvara vrata EU./HMS/