Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Zakon ukida jamstvo za kredite iznad 20.000 KM

Must Read

Članovi udruga za zaštitu jamaca i svi oni koji su vraćali ili još vraćaju tuđe kredite, pozdravili su Zakon o zaštiti jamaca i nestrpljivo čekaju njegovo usvajanje od zastupnika u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Čelnici komercijalnih banaka i mikrokreditnih organizacija su ga kolektivno “popljuvali” i traže njegovu izmjenu jer je po njima neprimjeren, nestručan i populistički.

Službena izvršna i zakonodavna vlast, mjerodavna ministarstva, službe za sada u svemu šute. Sukob banaka, vlasti i običnih građana, koji se tek počeo zahuktavati i koji će se idućih mjeseci samo širiti je izbio zbog najnovijeg Prijedloga nacrta zakona o zaštiti jamaca, koji će u bitnom regulirati neko drugačije odnose kad je u pitanju kreditna politika u Federacije BiH.

Udruženje banaka BiH Zastupničkom domu federalnog Parlamenta i njegovu Odboru za ekonomsku i financijsku politiku, dostavilo je čak 18 svojih amandmana na ponuđeni Nacrt zakona o zaštiti jamaca.

Među brojnim ispravkama koje bankari uz pojašnjenje traže da se unose u spomenuti zakon, da se fizičkim i pravnim osobama koje traže kredit veći od 20.000 KM na rok od pet godina, ne smije uopće od banke tražiti jamac, ili solidarni dužnik.

Bankari čiji prijedlog tek treba razmotriti smatraju kako se ovim prijedlogom onemogućava supružnicima sa solidnim primanjima, braći sestrama, roditeljima, da na taj način pomognu određene investicije svojih bližnjih bilo da se radi o adaptaciji stana, kupovini, automobila i školovanju djece, a nemaju imovine koju bi dali u zalog.

Traže da se iz zakona ukine i član po kojem svaki jamac ima pravo odustati od zaključenog ugovora u roku od 14 dana od njegova zaključenja, izuzev ako korisnik kredita nije već počeo da koristi odobrena kreditna sredstva.

Po bankarima to je problem jer bi na ovakav način dosta jamaca odustalo od svojih jamstava, a Zakonom nije riješeno pitanje tko će kredit uopće vraćati.

Bankari su i protiv uvođenja u zakon člana kojim se administrativna zabrana, (blokada računa, plaće, mirovine…) kao sredstvo naplate može ići samo na teret glavnog dužnika. Udruženje bankara BiH nije suglasno ni sa stavkom da jamac ubuduće neće vraćati kredit prije nego što to uradi sam glavni dužnik.

Ova odredba po njim u potpunosti ukida jamstvo na kredite i u suprotnosti je sa Zakonom o obligacijskim odnosima. U zakon se uvodi i mogućnost da jamac uz pismeni u svakom trenutku može ući u kreditni fail bilo koje komercijalne banke, kako bi provjerio, vraća li glavni dužnik uredno kredit.

Bankari to smatraju kršenjem Zakona o zaštiti osobnih podataka.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -