Zakon o nepokretnoj imovini RS stupio na snagu usprkos Schmidtovoj odluci

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti usprkos suspenziji stupio je na snagu, ali je pitanje kada će i na kojem konkretnom slučaju biti primijenjen.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove nisu konkretno govorili o primjeni ovog zakona kojeg je suspendirao Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, prenose Nezavisne novine.

Iz RUGIPP-a su samo priopćili da će nastaviti s obavljanjem redovnih poslova i zadataka u okviru svojih nadležnosti u skladu s Ustavom i zakonima Republike Srpske, a u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na društvenoj, odnosno državnoj svojini.

Dok u Republici Srpskoj tvrde da se ne obaziru na Šmitovu odluku, dužnosnici iz Sarajeva naglašavaju da je njegova odluka zakon koji jedini važi, odnosno da se on mora poštovati.

Siniša Karan, predsjednik Vijeća za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, rekao je da Schmidt nije visoki predstavnik te da iz toga proizlazi da je njegov akt ništavan.

“Takav akt sigurno neće objaviti ‘Službeni glasnik Republike Srpske’. Pogotovo neće objaviti akt jednog stranca. U tom slučaju smatramo da taj akt ne može biti nikakva paralela i poređenje hoće li Republika Srpska postupiti po zakonu koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske – naravno da hoće”, rekao je Karan, a prenose agencije.

S druge strane, Šefik Džaferović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je da je Schmidt donio odluku te da je to sada zakon u BiH i jedino taj zakon vrijedi .

“Dodik može govoriti što hoće. Dodik je odavno pokazao da je izgubio kompas i svakog dana što vrijeme više odmiče on postaje neuravnoteženiji”, rekao je Džaferović komentirajući raniju izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da će zakon stupiti na snagu usprkos Schmidtovoj odluci.

U vezi s odlukom o suspenziji zakona o nepokretnoj imovini, Schmidt je u Beogradu razgovarao s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srpske, nakon kojeg je priopćeno da je predsjednik Srbije “izrazio jasno neslaganje s posljednjim odlukama i primjenom bonskih ovlasti, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti”.

Sam Schmidt rekao je da je zadovoljan razgovorom te da Vučić razumije ozbiljnost situacije. Rekao je i da je primio k znanju da se Vučić ne slaže s primjenom bonskih ovlasti, ali da su objektivno razgovarali i dogovorili da se češće sastaju.

On je rekao da nitko ne želi uzeti nešto od Republike Srpske ili srpskog naroda te da bi se u svako doba sastao s Dodikom.

“Niko ne želi uzeti nešto od RS ili srpskog naroda”, rekao je Schmidt, koji je na izravno pitanje namjerava li smijeniti Dodika rekao da “neće poduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja, ali da očekuje da se vrati za pregovarački stol jer ne može tražiti dijalog i imati samo monolog”.

Sastanak Schmidta i Vučića je komentirao i Dodik, koji će već sutra razgovarati s predsjednikom Srbije.

Dodik je rekao da Schmidt nije izabran za visokog predstavnika te da je bio na turističkom putovanju koje ga neće legitimirati kao visokog predstavnika.

“UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik, a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Vijeća sigurnosti”, rekao je Dodik, dodajući da susret s Vučićem vidi kao pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika te da je s Vučićem razgovarao prije susreta i izložio mu stavove Srpske, ali da razumije poziciju Srbije.

Naglasio je da ga je Vučić nazvao i da mu je prenio da se usprotivio nametanju rješenja.

“Stranci su u ovoj zemlji pretjerali u mnogo čemu”, rekao je Dodik.

Najavu iz Republike Srpske da neće primjenjivati odluku Schmidta već zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske komentirao je i Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je rekao da Dodik reciklira priču koju je već pričao i upada u dalje probleme, te da će cijenu svega toga što on radi i izjavljuje plaćati ljudi u Republici Srpskoj./HMS/