Dodik: Neka znaju da ne damo imovinu! Neka je proklet svaki Srbin koji o tome raspravlja, to bi bila smrtna presuda za RS

Vladajuće stranke u Republici Srpskoj uputile su jasan zahtjev “svim organima u RS da provode Zakon o nepokretnoj imovini kada stupi na snagu”.

Poruka je poslana nakon sastanka SNSD-a sa koalicionim partnerima. Dodik je čak i kleo “Srbe ako ikada budu raspravljali o ovom zakonu u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

Kako je rekao Petar Đokić, lider SP-a, u sljedećem razdoblju pozvati sve političke stranke u RS kako bi definirali izjavu ”kojom bi osudili miješanja u unutarnja pitanja BiH bilo koje zemlje i veleposlanstva”.

Izrazili su žaljenje štu NSRS stranke oporbe nisu podržale zaštitu vitalnog nacinalnog interesa po zahtjevu Milorada Dodika.

”Propuštena je prilika da pokažemo jedinstvo prema instituciji člana Predsjedništva BiH. U narednom vremenu očekujemo da će oporbeni partneri shvatiti važnost uloge institucije člana Predsjedništva BiH i da se više neće događati takva pojava. Ne samo zato što je u pitanju Dodik, a i zato što jeste Dodik”, rekao je Đokić.

Dodik je rekao kako se smatraju obveznim da štite interese RS i da je zato stavio veto, ali da je NSRS drugačije odlučila. Konstatira da je stanje u RS, bez obzira na sve, dobro. Govorio je o povećanju mirovina i plaća, kazavši da će to biti zasnovano na realnim mogućnostima.

”Enormno je miješanje drugih zemalja u unutarnje stvari prije svega SAD, Velike Britanije i Njemačke u konkretna pitanja koja se tiču suvereniteta. To je dokaz da je BiH zemlja protektorata i stranci su pretjerali u mnogo čemu”, rekao je Dodik.

Za PIC je rekao da je nepostojeće samoorganizirano tijelo, ali i to da ako ga Rusi budu pitali da li da ostanu u njemu, reći će im da treba kako bi se čuo glas protiv.

Potom je ”bacio kletvu”

”Republički organi i organizacije imaju jasne odgovornosti u tom pogledu. Oni moraju znati da mi ne damo imovinu. Nek’ je proklet onaj od Srba koji ikada dođe u poziciju da o zakonu na razini BiH raspravlja. Ako jednom stavite predmet koji se zove imovina na zakonodavnu nadležnost Parlamentarne skupštine koja nije nadležna, propisali ste smrtnu presudu RS”, poručio je Dodik u kletvi.