Published On: Sri, ruj 16th, 2020

Zajedno za bolji status nacionalnih društava u Zeničko-dobojskoj županiji

Danas je u Zenici održan sastanak predsjednika tri nacionalna kulturna društva, Armin Jašarević BZK “Preporod” ZDŽ, Dražen Čolić HKD “Napredak” podružnica Zenica, Boško Jefić SPKD “Prosvjeta” u Zenici, gdje se govorilo o dosadašnjoj uspješnoj suradnji i zajedničkom djelovanju u narednom razdoblju.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka bio je da se predloži Zeničko-dobojskoj županiji da nacionalna društva BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPKD “Prosvjeta” dobiju status od posebnog značaja za Zeničko-dobojsku županiju.

U prethodnim razgovorima s predsjednikom Vlade ZDŽ Mirzom Ganićem i resornim ministrom Spahijom Kozlićem iskazana je spremnost za ovaj prijedlog, kao i podrška u radu za sve tri nacionalna društva.

Naglašeno je da opravdanost za takav status itekako postoji, jer se radi o temeljnim institucijama kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Hrvata, Srba, a postoje više od jednog stoljeća, te su po tome među najstarijim danas postojećim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku se još govorilo o realizaciji zajedničkih projekata od značaja za društvenu zajednicu, a što će se konkretizirati narednih dana.

Sastanku su još nazočili i Nedim Talić, predsjednik Nadzornog odbora Preporoda u ZDŽ te don Vlatko Rosić, dopredsjednik HKD “Napredak” podružnica Zenica.