Published On: Pon, sij 20th, 2014

Zahtjev za smjenu Rumenka odgađa i raspravu o Ustavu?

Amandmane kojima se otklanja diskriminacija u izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krajem kolovoza 2012. godine dostavili su zastupnici i izaslanici HDZ BiH i HDZ 1990, SNSD-a, SDS-a, te SDA

Zajednička sjednica Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da budu razmotreni prijedlozi amandmana na Ustav BiH u svezi odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, a koje su u proceduru još 2012. uputili članovi Parlamenta, zakazana je za sutra.

Prebacivanje tema

Amandmane kojima se otklanja diskriminacija u izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krajem kolovoza 2012. godine dostavili su zastupnici i izaslanici HDZ BiH i HDZ 1990, SNSD-a, SDS-a, te SDA. Kako doznajemo iako je zajednička sjednica zakazana s ovom nakanom i trebalo bi se raspravljati o izmjenama Ustava, rasprava bi se mogla usmjerili u drugom pravci. Naime, izvjesno će da će SDS na sjednici u utorak zatražiti smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirović (SDP) i tražiti očitovanje zastupnika. Ukoliko se bude raspravljalo o izmjenama Ustava, nije realno očekivati političku suglasnost. HDZ BiH i HDZ 1990 predlagači su ustavnog amandmana po kojem bi Dom naroda ubuduće činila 24 izaslanika, od kojih dvije trećine iz FBiH i trećina iz RS-a. Ovim amandmanom predviđeno je da se iz FBiH u Dom naroda BiH bira po šest Hrvata i šest Bošnjaka, te po dva predstavnika Srba i građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda. Iz RS-a u Dom naroda BiH bilo bi delegirano pet Srba, te po jedan predstavnik Hrvata, Bošnjaka i građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda. Ukupno bi u Domu naroda bilo po sedam delegata koji predstavljaju Hrvate, Bošnjake i Srbe i tri izaslanika iz reda građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda. Izaslanike iz FBiH birao bi Dom naroda Parlamenta FBiH, a iz RS-a Vijeće naroda RS-a.

Prijedlozi dva HDZ-a

Predlagači smatraju da se ovakvim rješenjem provodi presuda “Sejdić i Finci”, jer se u Dom naroda uvode izaslanici koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od naroda, ali i da se osigurava da se izaslanici iz sva tri naroda biraju iz oba entiteta. Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva, dva HDZ-a predlažu neizravan izbor. Parlamentarna skupština birala bi tri člana Predsjedništva birala bi između zastupnika, pri čemu bi jedan član bio iz RS-a, a dva iz FBiH. Tri člana Predsjedništva ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili ostalih.

VLM