ZAHIRAGIĆ: To se ne zove blokada, mi ćemo imenovati rukovodstvo FBiH

SDA nema namjeru blokirati, već ide u formiranje vlasti na razini Federacije Bosne i Hercegovine, poručio je izaslanik u klubu Bošnjaka Haris Zahiragić. Zahiragić je dodao da ukoliko SDA bude imala predsjednika ili potpredsjednika FBiH, bez ove stranke neće biti ni Vlade. Zahiragić je ponovio da je SDA stranka koja je dobila većinu u, kako kaže, građanskim domovima.

“SDA ne zna još hoće li imati predsjednika ili potpredsjednika FBiH, to je u slučaju formiranja Vlade irelevantno. Ukoliko SDA bude imala, a imat će člana rukovodstva Federacije BiH, naravno da Vlade neće moći biti imenovana bez SDA u njoj”, rekao je izaslanik SDA u klubu Bošnjaka Haris Zahiragić.

Odgovorio je i na konstatacije da će na ovaj način blokirati formiranje vlasti u FBiH.

“To se ne zove blokada, mi ćemo imenovati rukovodstvo FBiH. Kako će šef izvršne vlasti blokirati uspostavu izvršne vlasti? Mogu samo oni blokirati, ako ne budu htjeli prijedlogu predsjednika i potpredsjednika FBiH dati podršku. I bez njih se to može usvojiti ako HDZ bude želio imenovati svog predsjednika ili potpredsjednika”, rekao je Zahiragić u razgovoru za N1.

On je kazao da ukoliko HDZ bude spreman da, kako kaže, potpuno suspendira proces koji predviđaju izmjene visokog predstavnika, koji predviđa deblokadu procesa, onda i to pozdravljaju.

Na pitanje vjeruje li da je dogovor “Osmorke” i HDZ-a BiH labav, Zahiragić kaže: “Gospodin Čović je kazao da ljubav između njega i Osmorke obostrana, gospodin Dodik je rekao da će on i gospodin Čović izabrati tko će predstavljati “muslimane”. Izabrali su stranke Osmorke, čiji brojni predstavnici nisu Bošnjaci, a posebno nisu muslimani.”

Komentirajući poruke iz SDP-a da su podržali Milana Dunovića za potpredsjednika FBiH, iako nisu bili dio vlasti od 2014. godine, Zahiragić poručuje SDP-u da ponovo podrže DF u Klubu Srba. On dodaje da sama Osmorka u klubu Srba nema većinu bez izaslanika iz SNSD i HDZ-a BiH.

“Bez obzira što FBiH, naravno, pripada svim njenim narodima i građanima, kada je u pitanju etničko predstavljeno Bošnjaci su apsolutna većina. I zato je politička volja kluba Bošnjaka značajnija od Kluba Srba”, smatra Zahiragić.

Zahiragić se osvrnuo i na izjavu Elmedina Konakovića koji nije isključio mogućnost djelovanja Christiana Schmidta.

“Moraju biti svjesni da bi na taj način otvorili Pandorinu kutiju, da u tom slučaju HDZ ne bi imao kontrolni paket”, rekao je sugovornik N1.

Na koncu, kaže Zahiragić da SDA i HDZ imaju identičan položaj u FBiH, potrebnu većinu u Domu naroda, klubovima Bošnjaka i Hrvata. Ako je SDA zaobilazan danas, onda će kaže sutra to biti HDZ BiH./HMS/