ZAHAROVA: Zapad je kriv za globalnu prijetnju sigurnosti hrane

Rusija je odbacila optužbe da je njezina invazija na Ukrajinu stvorila ozbiljne prijetnje globalnoj sigurnosti hrane, umjesto toga okrivljujući sankcije Zapada. Zapad je optužio rusku vojsku da drži zalihe hrane kao taoce za milijune diljem svijeta.

Rat u Ukrajini blokirao je glavne luke u zemlji na Crnom moru, ozbiljno utječući na lance opskrbe hranom diljem svijeta. Ukrajina je veliki izvoznik pšenice, ali sada su milijuni tona žitarica zaglavljeni – što utječe na zemlje koje si to najmanje mogu priuštiti.

“Pokušaji Zapada da sve nevolje pripiše specijalnoj vojnoj operaciji i optuži Rusiju da blokira strane brodove u lukama Crnog i Azovskog mora apsolutno su neutemeljeni”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Glavni katalizator postojećih negativnih trendova bile su antiruske sankcije Zapada, koje su dovele do prekida veza u području globalne logistike i prometne infrastrukture”, rekla je. Povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda počelo je 2020. “i nipošto nije rezultat specijalne vojne operacije” u Ukrajini, tvrdila je, prije nego što je okrivila i covid.

Pandemija je “ozbiljno poremetila lance vrijednosti i značajno povećala troškove usluga prijevoza hrane”, dodala je./HMS/