Published On: Ned, svi 29th, 2022

Pod istragom odgođena reakcija policije na pucnjavu u školi u Texasu

Istražitelji u Teksasu pokušat će utvrditi koje su kritične pogreške napravljene u odgovoru na smrtonosnu pucnjavu u školi u Uvaldeu, uključujući i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć, prenosi Reuters u subotu.

U središtu istrage Teksaškog odjela javne sigurnosti je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat vremena prije nego što su ušli i ubili napadača.

Uz sve više poziva na neovisnu istragu, te sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Houstona i Dallasa pristigla je u Uvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Pružaju zaštitu policiji u Uvaldeu, gradonačelniku te stoje ispred trgovine gdje je napadač kupio dvije poluautomatske puške.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada. Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao kazneni dosje i nije imao povijest mentalnih bolesti, a sve više na vidjelo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.

Najmanje dvoje djece pozvalo je pomoć iz par susjednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ranije ovog tjedna ravnatelj Teksaškog odjela za javnu sigurnost Steven McCraw.

“On je u sobi 112”, navodi se djevojka koja je pozvala pomoć u 12,03 sati. Ista djevojka zamolila je operatera hitne pomoći da “pošalje policiju odmah” u 12,43 sati te četiri minute kasnije.

U 12,51, gotovo 45 minuta nakon njena poziva taktički tim upao je i prekinuo opsadu osnovne škole Robb.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala vani. Dvoje djece koja su zvala pomoć su preživjeli.

McCraw je naglasio da je zapovjednik na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da djeca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad.

“Bila je to pogrešna odluka i točka”, istaknuo je McCraw, priznajući da standardni protokoli zahtijevaju od policije da se odmah suoči s aktivnim školskim napadačem, umjesto da čeka pomoć.

Taktički agenti granične patrole na mjestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputa od zapovjednika, vjerujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad, rekao je izvor iz policije.

Izvor navodi da kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač je izašao iz ormara i pucao na njih.

“Mrzim vjerovati da su neka od te djece mogla biti spašena da su im policajci pomogli odmah nakon što su upucana, a ne sat vremena kasnije nakon što su iskrvarila”, rekao je drugi izvor iz policije.

Službeni izvještaji o policijskoj reakciji ne daju jasne odgovore. Guverner Teksasa Greg Abbott, dan nakon ubojstva, pohvalio je hrabrost policije, a u petak je rekao da je “ljutit” jer su ga istražitelji doveli u zabludu o tim informacijama.

Demokrat iz Teksasa Joaquin Castro pozvao je na neovisnu istragu FBI-a, a u petak je posjetio školu te je rekao Reutersu da je duboko uznemiren zbog proturječnih informacija koje su se pojavile./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

S T A G E D !!!

B®️UsL€€🐲🐉
B®️UsL€€🐲🐉
2 mjeseci prije

ta Amerika nije u vinklu nikako , kada su izumili revolver navodno nakva tamo budala izjavi , Bog je rođen ,zar takvu hulu može izreći ,, čovjek ” čovjek možeš si mislit..