Published On: Sri, lis 9th, 2013

“Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograda”

U deklasificiranim dokumentima CIA-e iz 1995. postoji dokument u kojem američki obavještajci opisivajući trenutno stanje u Hrvatskoj zaključuju da će Hrvatska izvršiti napad na takozvanu Republiku Srpsku Krajinu.

Djelatnici specijalnog odjela CIA-e za Balkan 21.srpnja 1995. izvjestili su da Zagreb ima rakete koje imaju domet doći do Beograda.

U deklasificiranim dokumentima CIA-e iz 1995. postoji dokument u kojem američki obavještajci opisivajući trenutno stanje u Hrvatskoj zaključuju da će Hrvatska izvršiti napad na takozvanu Republiku Srpsku Krajinu. Krivo su predviđali da će se napad dogoditi u jesen, budući da su hrvatske oružane snage  vojno-redarstvenu operaciju Oluja izvele u ljeto 1995.

Podsjetimo,već smo prenijeli dio izvješća: “Zagreb bi za glavni napad radije pričekao jesen, ali teške borbe u BiH, posebice oko Bihaća i u Posavini, ili oružane provokacije krajinskih Srba mogle bi potaknuti hrvatsku ofenzivu do sredine ljeta”, stoji u izvješću s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Američka obavještajna agencija u dokumentu navodi da Zagreb još uvijek gaji “neke nade” za političkim rješenjem, ali da je “sve više vjerojatno da će zbog nedostatka napretka na političkom planu pribjeći sili”. Analitičari CIA-e smatrali su da će borbe u tzv. Krajini biti najteže od 1992. i bili pogrešna uvjerenja da će Beograd priteći u pomoć krajinskim Srbima.

dnevno.hr