Četvrtak, 18 travnja, 2024

“Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograda”

Must Read

U deklasificiranim dokumentima CIA-e iz 1995. postoji dokument u kojem američki obavještajci opisivajući trenutno stanje u Hrvatskoj zaključuju da će Hrvatska izvršiti napad na takozvanu Republiku Srpsku Krajinu.

Djelatnici specijalnog odjela CIA-e za Balkan 21.srpnja 1995. izvjestili su da Zagreb ima rakete koje imaju domet doći do Beograda.

U deklasificiranim dokumentima CIA-e iz 1995. postoji dokument u kojem američki obavještajci opisivajući trenutno stanje u Hrvatskoj zaključuju da će Hrvatska izvršiti napad na takozvanu Republiku Srpsku Krajinu. Krivo su predviđali da će se napad dogoditi u jesen, budući da su hrvatske oružane snage  vojno-redarstvenu operaciju Oluja izvele u ljeto 1995.

Podsjetimo,već smo prenijeli dio izvješća: “Zagreb bi za glavni napad radije pričekao jesen, ali teške borbe u BiH, posebice oko Bihaća i u Posavini, ili oružane provokacije krajinskih Srba mogle bi potaknuti hrvatsku ofenzivu do sredine ljeta”, stoji u izvješću s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Američka obavještajna agencija u dokumentu navodi da Zagreb još uvijek gaji “neke nade” za političkim rješenjem, ali da je “sve više vjerojatno da će zbog nedostatka napretka na političkom planu pribjeći sili”. Analitičari CIA-e smatrali su da će borbe u tzv. Krajini biti najteže od 1992. i bili pogrešna uvjerenja da će Beograd priteći u pomoć krajinskim Srbima.

dnevno.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -