Published On: Sri, ruj 4th, 2019

ZADNJA SMO EUROPSKA DRŽAVA KOJA ORGANIZIRA LGTB PRIDE: Pitali smo vjerske zajednice u BiH koji je njihov stav o prvoj Bh. povorci ponosa

Islamska zajednica BiH prvi put je 2015. godine priopćila svoj stav o LGBTIQ osobama. U zaključku IZ-a istaknuto je da islam afirmira brak i porodicu, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva. S tim u vezi, prema učenju islama, brak je ugovor o bračnom životu između muškarca i žene.

Iz IZ-a su kazali kako se homoseksualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom i da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju.

Međutim, u trećem zaključku o LGBTIQ osobama, IZ naglašava kako nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije.

Na naše pitanje kakav je stav Katoličke crkve o povorci ponosa, iz Biskupske konferencije BiH nisu bili jasni u odgovoru, ali su skrenuli temu s povorke na porodicu. Kako kažu, biskupi nisu razgovarali o povorci ponosa.

“Središnja tema njihovog posljednjeg redovnog zasjedanja bila je porodica. Biskupi su zabrinuti, kao i mnogi građani naše zemlje, odlaskom velikog broja posebno mladih ljudi pa čak i cijelih porodica iz BiH u druge zemlje te sve manjim natalitetom”, kazali su nam iz Biskupske konferencije BiH.

Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci prokomentarisao je povorku ponosa kazavši: “U skladu sa vjerskim propisima svih tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH, Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice, homoseksualni odnosi su zabranjeni.

Međutim, jedno je šta kažu svete knjige, a drugo šta život nosi sa sobom. Tako je i sa paradom ponosa. Vjerske zajednice, naravno, protive se takvom događaju. Međutim, pripadnici tih istih vjerskih zajednica su sasvim slobodni da po vlastitom ubjeđenju u tome sudjeluju ili ne”.

Iz Mitropolije dabrobosanske, eparhije Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Sarajevu, također nam nisu mogli dati odgovor koji je njihov stav o održavanju povorke ponosa.

“Ostajemo suzdržani prema tom pitanju”, kratko su nam kazali iz Mitropolije dabrobosanske.

Jasno je kako nisu sve vjerske zajednice u BiH precizne u iznošenju stavova o LGBTIQ osobama, što je slično i sa brojnim političarima. Pojedini su izrazili spremnost da daju podršku borbi za prava LGBTI osoba, dok je veći broj onih koji šute.

Prva bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se 8. rujna, a paradiranje će početi ispred Vječne vatre u Titovoj ulici, pa sve do Trga BiH, odnosno zgrade Parlamenta BiH na Marijin Dvoru.

Inače ni sam Tito nije podnosio LGTB zajednicu. Pa tako postoje svjedočenja da ih je čak dao i streljati.

Ovaj događaj osiguravat će blizu 1.100 policajaca iz četiri kantona, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te još dodatnih 150 pripadnika zaštitarske agencije.

Do sada je prijavljeno kako će povorka brojati više od 500 sudionika ali postoji mogućnost da će ovaj broj biti mnogo veći. Organizatori ističu kako na povorku stiže podrška širom regije i drugih europskih zemalja.

Sarajevo je inače zadnji glavni grad neke europske zemlje koji nije održao Paradu ponosa. Neki analitičari tvrde da kantonalne vlasti ovo čine upravo kako bi na višim lobističkim razinama stekli simpatije US ambasade. Što baš i nema neke logike. Budući da su simpatije US ambasade bile usmjerene prema Sarajevu čak i nakon otkrivanja nekih nemilih podataka o političkoj eliti Sarajeva. Recimo afera s putovnicom Osame Bin Ladena, komunikacija SDA ambasadora u SAD-u sa Muslimanskim bratstvom ili pak logor Pogorelica.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare