Published On: Pet, lis 16th, 2015

ZABRINUTOST U RS Prijeti li obračun policije RS-a s pripadnicima SIPA-e?

Činjenica da je u raspodjeli državnih pozicija, SDS-u pripalo mjesto direktora SIPA-e, zabrinulo je aktualnu vlast RS-a i rukovodstvo SNSD-a.

SIPA ne smije prići mojim vratima, neka probaju. Ja sam predsjednik! Ova izjava Milorada Dodika, predsjednika RS-a, nije ništa drugo nego jasna i javna poruka budućem direktoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstvu BiH i državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću. Istodobno, otkrila je i ono o čemu se u političkim i policijskim krugovima Republike Srpske uvelike priča – dolaskom novog direktora SIPA-e  moguć je obračun između MUP-a RS-a i  Agencije za istrage i zaštitu! O čemu se radi?

Kompletna procedura za izbor novog direktora SIPA-e je završena i Neovisni odbor je ministru sigurnosti Draganu Mektiću (SDS) dostavio rang listu s imenima pet kandidata. Na prvom mjestu je Tomislav Mirosavić, na drugom Davor Vidović, trećem Perica Stanić, četvrtom Slobodan Nikić i petom Relja Kovač. Mektiću je ostalo da Vijeću ministara predloži jednog kandidata s tim što ne mora predložiti prvoplasiranog. Očekuje se da bi Vijeće ministara idućeg tjedna moglo izabrati novog direktora, piše Dnevni list.

Činjenica da je u raspodjeli državnih pozicija, SDS-u pripalo mjesto direktora SIPA-e, zabrinulo je aktualnu vlast RS-a i rukovodstvo SNSD-a. To je postalo vidljivo i golim okom nakon što je ministar Mektić nedavno kazao da je „izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu osnovni preduvjet za početak rješavanja velikih afera koje su povezane s određenim političkim krugovima“.

Iz vrha SNSD-a već danima stižu tvrdnje da će novi direktor SIPA-e raditi po direktivama SDS-a Mladena Bosića i Agenciju za istrage i zaštitu pretvoriti je u stranačku policiju te stranke i Saveza za promjene u kojem su još PDP Mladena Ivanića i NDP Dragana Čavića. Odmah se javila i Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH i predsjedavajuća Povjerenstva Parlamenta BiH za obranu i sigurnost: “Sada kada vidimo kako se Mektić ponaša i na što je sve spreman da bi bili zadovoljeni apetiti bošnjačke politike u Sarajevu, najbolje bi bilo da smo ga ekspresno smijenili”.

Iz izjava koje dolaze iz SDS-a, jasno se može zaključiti da dobivanje pozicije prvog čovjeka SIPA-e doživljavaju kao priliku za obračun s političkim neistomišljenicima. Ova tvrdnja Dušanke Majkić izazvala je u Republici Srpskoj dosta gužve, a dopunjena s izjavom njenog stranačkog šefa Dodika da mu SIPA ne smije ni prići dovela je do pitanja može li, odnosno hoće li doći do obračuna između MUP-a RS-a i SIPA-e , ne samo verbalnog na temu nadležnosti, nego i onog najopasnijeg – fizičkog.

– Za pretvaranje SIPA-e u navodnu stranačku policiju SDS-a optužuju me oni koji MUP Republike Srpske kontroliraju već deset godina. Ako MUP RS-a nije stranačka policija SNSD-a, zašto do sada nije razjasnio nijednu krupnu aferu – bio je odgovor ministra Mektića na optužbe. On je jučer izjavio da je otvorio ratnu liniju otkako je javno progovorio o kriminalu i korupciji pa je već mjesecima na meti SNSD-a.

– Prozivaju me da sam izdajnik i pozivaju na linč. Netko treba da me sačeka u ulazu i kaže: „Izdajniče, evo ti metak u čelo“. Sve što govorim su činjenice. Za vlast u RS-u bio bih dobar kada bih šutio i bavio se samo protokolom. Ja nemam dlake na jeziku, neću biti talac kriminalaca. Nikome ne prijetim, samo ukazujem na kriminal i korupciju, rekao je on.

Još ranije je ministar Mektić priopćio da ga nitko i ništa neće zaustaviti u otvaranju afera i obračunu s akterima kriminala i korupcije, a punu podršku ima u Savezu za promjene. Iz SDS-a poručuju da Dodik i njegov SNSD imaju najmanje prava da govore o neovisnosti policijskih tijela jer godinama upravljaju policijom Republike Srpske.

– Za nas je najvažnije da novi direktor SIPA-e bude profesionalac koji će raditi po nalogu nadležnih tužiteljstava i sudova, otvarati i voditi istrage protiv svakoga tko je prekršio zakon, bez obzira o kome se radilo, stav je SDS-a.

Zanimljivo je da SDA i HDZ o svemu ovome bar za sada šute. U sarajevskim političkim krugovima posljednjih dana neslužbeno se priča da je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a nakon što je s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, dogovorio da budu u koaliciji, izrazio zainteresiranost da bude novi ministar sigurnosti BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare